Személyi számítógépek belső összetevői - Alaplapok  CPU-k  ROM  RAM (Memóriamodulok)  Illesztőkártyák és bővítőhelyek  Tárolóeszközök és RAID  Belső kábelek
   Külső portok és kábelek - Videó portok és kábelek  Egyéb portok és kábelek  Beviteli eszközök  Kimeneti eszközök  Monitorok jellemzői

Személyi számítógépek

Személyi számítógépek belső összetevői

Hűtőrendszerek

Az elektromos áram alkatrészeken történő áthaladása hőt termel. Az alkatrészek nagyobb teljesítményre képesek, ha hűtik őket. Ha a felesleges hőt nem sikerül eltávolítani, akkor a számítógép lassabban fog működni. Túl sok hő hatására megsérülhetnek a belső összetevők.

Ha áramlik a levegő a számítógép belsejében, több hőt lehet elvezetni. A házba épített ventilátorok alkalmazásával (lásd 1. ábra) hatékonyabbá tehető a hűtés. A processzor magjától a hűtőborda vonja el a hőt, amit a ház ventilátora juttat kívülre. A hűtőborda tetején lévő ventilátor is segíti elvezetni a hőt a CPU-tól (lásd 2. ábra).

Más alkatrészek szintén hajlamosak a túlmelegedésre, ezért ezekre is szerelnek ventilátorokat. A videokártyák is nagy mennyiségű hőt termelnek. A 3. ábrán egy grafikai processzor (GPU) látható, melyet két ventilátor hűt.

A nagyon gyors CPU-val és GPU-val felszerelt számítógépeket sokszor vízhűtéses rendszerrel látják el. Egy fém lapkát helyeznek el a processzor tetején, és vizet keringetnek felette a jobb hűtés érdekében. A vizet egy hűtőtestbe szivattyúzzák, ahol levegő vonja el a hőt, majd újrakeringtetik a rendszerben.

  


Generated Notepad++ by Creatus - Budapest, 2017 (Utoljára módosítva: 2017.08.09, 11:38)