Személyi számítógépek belső összetevői - Alaplapok  CPU-k  Hűtőrendszerek  ROM  Illesztőkártyák és bővítőhelyek  Tárolóeszközök és RAID  Belső kábelek
   Külső portok és kábelek - Videó portok és kábelek  Egyéb portok és kábelek  Beviteli eszközök  Kimeneti eszközök  Monitorok jellemzői

Személyi számítógépek

Személyi számítógépek belső összetevői

RAM

A közvetlen elérésű memória (Random Access Memory, RAM) a CPU által éppen használt adatok és programok ideiglenes tárolója. A RAM „felejtő” memória, ami azt jelenti, hogy tartalma a számítógép kikapcsolásakor törlődik. Minél több memória van a számítógépben, annál nagyobb programok vagy fájlok tárolására és feldolgozására képes. A nagyobb RAM növeli a rendszer teljesítményét. A behelyezhető memória mennyiségét az alaplap és az operációs rendszer határozza meg.

Memóriamodulok

Kezdetben a számítógépek memóriáját önálló lapkák, DIP-ek (dual in-line package, két lábsoros tokozással ellátott chip) formájában helyezték el az alaplapon. Telepítésük körülményes és gyakran pontatlan volt. Megoldásként a fejlesztők külön áramköri lapra forrasztották a chipeket, mely a memória modul nevet kapta.

MEGJEGYZÉS: A memória modulok egy- vagy kétoldalasak. Az egyoldalasak csak egyik felükön, míg a kétoldalas modulok mindkét oldalukon tartalmaznak RAM chipeket.

A memória sebessége közvetlen hatással van a processzor adatfeldolgozási képességére, a gyorsabb memória javítja a processzor teljesítményét. Minél gyorsabbá válnak a CPU-k, annál gyorsabb memóriára lesz szükségük. Például, míg egy single-channel memória 64 bit átvitelére képes órajelciklusonként, addig a dual-channel esetében ez az érték 128 bit, köszönhetően a második csatorna használatának.

A DDR (Double Data Rate, Dupla Adatsebességű) technológia megjelenése megduplázta az elérhető sávszélességet az SDRAM (Synchronous Dynamic RAM, Szinkron Dinamikus RAM) modulokhoz képest. A DDR2 magasabb teljesítményt nyújt kisebb energiafogyasztás mellett, míg a DDR3 ennél is gyorsabb működére képes. Sajnos a DDR technológiák nem kompatibilisek egymással.

Gyorsítótár (cache)

Az SRAM-ot (Static RAM, statikus memória) cache memóriaként alkalmazzák a többször használt adatok tárolására. Az SRAM gyorsabb adatelérést biztosít a processzor számára, mint a lassabb DRAM (Dinamikus RAM) rendszermemória.

Hibaellenőrzés

Memóriahibák akkor lépnek fel, ha a RAM chipekben rosszul tárolódnak el az adatok. A számítógép többféle módon képes a memóriahibák felismerésére és javítására.

    


Generated Notepad++ by Creatus - Budapest, 2017 (Utoljára módosítva: 2017.08.09, 11:38)