UEFI/Unified Extensible Firmware Interface

2001-ben jártunk már, amikor az Intel fejlesztői úgy vélték, itt az idő a BIOS lecserélésére, mert az már nem tudja, illetve a jövőben sem fogja tudni ellátni azt a feladatát, amit a kor fejlesztési kihívásai, a számítógépipar technikai, technológiai haladása megkövetelnének tőle. Ekkor fejlesztették ki EFI néven azt a központi egységet, ami hivatott volt leváltani a korszerűtlennek ítélt BIOS-t. 2005-ig nem sok érdemleges változás történt EFI fejlesztésében. 2005. nyarán a világ vezető technológiai cégei új lendületet adtak az előrelépésnek azzal, hogy megalapították a United EFI (UEFI) Forum-ot, mely fórum átvette az irányítói, fejlesztői specifikáció kidolgozásának és egységesítésének központi szerepét. Jelenleg a 2.4 a legfrissebb UEFI platform.

Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) alapítói és a Board of Directors tagjai:

Az UEFI legfontosabb előnyei a BIOS-szal szemben:

  • Hordozhatóság. Míg a BIOS az x64-es gépeken is csak x86 módban fut és más architektúrákat nem támogat, addig az UEFI az x86, x64, Itanium, ARM processzorokon is natív módon fut.


  • Az új eszközök támogatása. Az UEFI 2,2 TB-nál nagyobb meghajtók, akár 128 elsődleges merevlemez partíció és több mint 17,2 milliárd GB méretű memória kezelését is támogatja.


  • Gyorsaság. Az UEFI gyorsabb rendszerindítást és hibernálásból való visszatérést tesz lehetővé.


  • Modularitás. A moduláris felépítésből adódóan az UEFI egyes részeinek frissítésekor nem szükséges a teljes tartalmat lecserélni.


  • Fokozott biztonság. Az UEFI fokozottan védi a számítógépet a rosszindulatú kódok ellen azáltal, hogy a rendszerindítás folyamatát felügyeli és csak megbízható kód indulását engedélyezi. Ezzel a technológiával kiküszöböli a bootkit és a rootkit típusú támadásokat.


  • Jellemző UEFI megoldások képekben, melyeken jól látszik, hogy az alaplapgyártók többsége teljes grafikai felületet nyújt, és a belépéshez alkalmazott billentyűparancsot leszámítva, teljes egér navigációt tesz lehetővé, míg egyes gyártók félmegoldásokat alkalmaznak, azaz, termékük egy kicsit BIOS és egy kicsit UEFI:          Generated Notepad++ by Creatus - Budapest, 2017 - 2018 (Utoljára módosítva: 2018.12.08, 08:59)