free web maker

Személyi számítógépek

Személyi számítógépek belső összetevői

Belső kábelek

A meghajtók működéséhez adat- és tápkábel szükséges. A tápegység SATA csatlakozója a SATA meghajtónak, Molex csatlakozója a PATA meghajtónak és Berg csatlakozója a floppyolvasónak biztosít áramellátást. A számítógépház előlapján lévő nyomógombok és LED-ek speciális vezetékekkel kapcsolódnak az alaplaphoz.

Az adatkábelek a meghajtókat és az alaplapon vagy a bővítőkártyán található vezérlő csatlakozókat kötik össze.

Néhány gyakori adatkábel:

1. Hajlékonylemezes meghajtó (floppy disk drive, FDD) szalagkábel – Egyik végén maximum két 34 érintkezős meghajtó oldali csatlakozó, másik végén egy 34 érintkezős vezérlő oldali csatlakozó található.
2. PATA (IDE/EIDE) 40 eres szalagkábel – Az IDE vezérlő két meghajtó kezelésére képes. Az EIDE bevezetése két vezérlő (darabonként két meghajtóval) megjelenését eredményezte. A 40 eres szalagkábelen 40 tűs csatlakozók vannak. Kettő a meghajtók számára, egy pedig a vezérlőnek.
3. PATA (EIDE) 80 eres szalagkábel – Az EIDE vezérlő sebességének növekedésével megnőtt az adatsérülés veszélye is. A 80 eres szalagkábel úgy nyújt minimum 33,3 MB/s sebességet, hogy közben megbízhatóbb adatátvitel biztosít. A kábelvégeken 40 tűs csatlakozók találhatók.
4. SATA kábel – 7 érintkezője van, mindkét végén aszimmetrikus csatlakozók találhatók.
5. SCSI szalagkábel – Háromféle típusa létezik. A keskeny SCSI 50 eres kábelén maximum 7 db 50 tűs meghajtó csatlakozó és egy 50 tűs vezérlő (host adapter) csatlakozó található. A széles SCSI 68 eres kábelén maximum 15 db 68 tűs meghajtó csatlakozó és egy 68 tűs vezérlő csatlakozó van. Végül az Alt-4 SCSI kábel 80 eres, maximum 15 db 80 tűs meghajtó- és egy darab 80 tűs vezérlő csatlakozóval.

MEGJEGYZÉS: A floppy és a PATA szalagkábel színezett vezetéke az 1-es érintkezőt azonosítja. Beszereléskor ügyeljünk rá, hogy a kábel 1-es érintkezője a meghajtó, illetve a vezérlő 1-es tűjéhez csatlakozzon. Az aszimmetrikus kábelek csak egyféle módon csatlakoztathatók.

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840