best html templates

Személyi számítógépek

Személyi számítógépek belső összetevői

Hűtőrendszerek

Az elektromos áram alkatrészeken történő áthaladása hőt termel. Az alkatrészek nagyobb teljesítményre képesek, ha hűtik őket. Ha a felesleges hőt nem sikerül eltávolítani, akkor a számítógép lassabban fog működni. Túl sok hő hatására megsérülhetnek a belső összetevők.

Ha áramlik a levegő a számítógép belsejében, több hőt lehet elvezetni. A házba épített ventilátorok alkalmazásával (lásd 1. ábra) hatékonyabbá tehető a hűtés. A processzor magjától a hűtőborda vonja el a hőt, amit a ház ventilátora juttat kívülre. A hűtőborda tetején lévő ventilátor is segíti elvezetni a hőt a CPU-tól (lásd 2. ábra).

Más alkatrészek szintén hajlamosak a túlmelegedésre, ezért ezekre is szerelnek ventilátorokat. A videokártyák is nagy mennyiségű hőt termelnek. A 3. ábrán egy grafikai processzor (GPU) látható, melyet két ventilátor hűt.

A nagyon gyors CPU-val és GPU-val felszerelt számítógépeket sokszor vízhűtéses rendszerrel látják el. Egy fém lapkát helyeznek el a processzor tetején, és vizet keringetnek felette a jobb hűtés érdekében. A vizet egy hűtőtestbe szivattyúzzák, ahol levegő vonja el a hőt, majd újrakeringtetik a rendszerben.

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840