css templates

Személyi számítógépek

Személyi számítógépek belső összetevői

CPU-k

A központi feldolgozó egységet (Central Processing Unit, CPU) szokták a számítógép agyának nevezni. Processzorként is emlegetik. A legtöbb számítási művelet a CPU-ban megy végbe. A számítási teljesítmény szempontjából a processzor a legfontosabb alkatrész egy számítógépes rendszerben. Sokféle tokozású CPU létezik, mely tulajdonság meghatározza, hogy milyen foglalattal rendelkező alaplaphoz illeszthetők. Ismert gyártók az Intel és az AMD.

A CPU foglalata az a csatlakozó, amelyik összeköti az alaplapot és a processzort. A legtöbb processzort manapság PGA (Pin Grid Array, 1. ábrán), vagy LGA (Land Grid Array, 2. ábrán) tokozással gyártják. PGA tokozás esetén az érintkezők a processzor talpán vannak és egy fizikai erő nélküli cserét biztosító (ZIF, zero insertion force) foglalatba illeszthetők. LGA tokozás esetén az érintkezők a csatlakozó aljzaton találhatók. A 3. ábrán látható kártya alapú processzorok egy sínbe illeszkednek, mely hasonlít a bővítőkártya helyhez (lásd 4. ábra bal alsó sarka).

A CPU végrehajtja a programot, ami nem más, mint tárolt utasítások sorozata. Minden processzornak van egy saját utasításkészlete. A programvégrehajtás nem más, mint az adatok feldolgozása az utasításkészlet irányításával. Amíg a CPU végrehajtja a program egy lépését, addig a fennmaradó utasítások és a szükséges adatok egy speciális memóriában, a gyorsítótárban (cache memory) tárolódnak. Az utasításkészlet alapján két alapvető CPU felépítés (architektúra) létezik:

Csökkentett utasításkészletű (RISC, Reduced Instruction Set Computer): A RISC felépítés viszonylag kicsi utasításkészletet használ, és nagyon gyorsan hajtja végre ezeket az utasításokat.

Összetett utasításkészletű (CISC, Complex Instruction Set Computer): A CISC architektúra utasítások széles skáláját használja, ezért kevesebb lépést kell végrehajtania.

Néhány Intel processzor a hyperthreading (több szálon futtatás) technológiát használja a teljesítmény növelése érdekében. Hyperthreading használatával a CPU egy időben több különböző programrészletet tud végrehajtani. Az operációs rendszer számára egy két szálas hyperthreading technológiát használó processzor olyan, mintha két processzor lenne jelen a számítógépben.

Egyes AMD processzorok hypertransport technológiát használnak a CPU teljesítményének növelésére. Hypertransport segítségével gyors és kis késleltetésű kapcsolat jön létre a CPU és az északi híd között.

A CPU teljesítményét azzal mérik, hogy milyen gyorsan, és mennyi adatot tud feldolgozni. A processzor sebességét a másodpercenkénti működési ciklusok (órajel periódusok) száma jelenti, mérőszáma a megahertz (MHz) vagy a gigahertz (GHz). Az egy működési ciklus során a CPU által feldolgozható adatok mennyisége a processzor adatbuszának szélességétől (az egyidejűleg átvitt bitek számától) függ. A CPU buszt rendszerbusznak (FSB, front side bus) is hívják. Minél szélesebb a processzor adatbusza, annál nagyobb a processzor teljesítőképessége. A busz szélességének mérőszáma a bit. A bit a legkisebb számítógépes adatmennyiség, az adatok feldolgozása bináris formában történik. A jelenlegi processzorok 32 vagy 64 bites adatbusszal rendelkeznek.

A túlhajtás, a javasoltnál magasabb frekvenciájú órajel használata, a processzornak a gyárinál nagyobb sebességen való működtetése. Ez nem megbízható módja a teljesítménynövelésnek, akár károsíthatja is a CPU-t. A túlhajtás ellentettje a CPU fojtás (throttling). Ez az eljárás lassabban működteti a processzort névleges sebességénél, ezzel csökkenti az energiafogyasztást és a hőtermelést. Gyakran használják laptopokban és mobil eszközökben.

A legújabb processzorgyártási technológiáknak sikerült megoldaniuk, hogy egy chipbe több CPU magot helyezzenek el. Ezek a processzorok egyidejűleg több művelet végrehajtására képesek:

1. Egymagos CPU: A CPU-ban lévő egyetlen mag végzi az összes feldolgozási feladatot. A gyártók készítenek több processzor fogadására alkalmas alaplapokat, lehetővé téve nagy teljesítményű, többprocesszoros számítógépek építését.
2. Duplamagos CPU: A két mag (egy CPU chipen belül) egyidejűleg tud külön-külön számítási műveletet végezni.
3. Hárommagos CPU: Voltaképpen egy négymagos processzor, ahol az egyik mag ki van kapcsolva.
4. Négymagos CPU: Négy mag egy CPU chipen belül.
5. Hatmagos CPU: Hat mag egy CPU chipen belül.
6. Nyolcmagos CPU: Nyolc mag egy CPU chipen belül.

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840