how to create a web page

Személyi számítógépek

Beviteli és kimeneti eszközök

Monitorok jellemzői

A monitor felbontása az előállítható kép részletességét jelenti. A nagyobb felbontás jobb képminőséget eredményez. A monitor felbontóképessége több tényező együttes eredménye:

1. Pixel – A pixel elnevezés valójában a „képi elem” (picture element) kifejezés rövidítése. A pixelek a képernyőt alkotó apró pontok. Minden pixel piros, zöld és kék színelemből áll.
2. DP (dot pitch) – A képpontok, azaz a képernyőn lévő pixelek közötti távolság. Minél kisebb az érték, annál szebb a kép.
3. Kontraszt arány – a legvilágosabb (fehér) és a legsötétebb (fekete) pontok közötti fényerősségérték aránya. A monitor 10000:1 kontraszt aránya tompább fehéret és világosabb feketét jelent, mint amilyen egy 1000000:1 arányúnak van.
4. Frissítési gyakoriság – Megmutatja, hogy egy másodperc alatt hányszor rajzolódik újra a kép. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb a kép és kisebb a vibrálás.
5. Váltott soros megjelenítés (interlace/non interlace) – A váltott soros megjelenítésű monitorok a képet kétszeri pásztázással állítják elő. Az első pásztázás a páratlan sorokat, a második pásztázás a páros sorokat jeleníti meg felülről lefelé. A nem váltott soros megjelenítésű monitorok felülről lefelé soronként pásztázva állítják elő a képet. A legtöbb CRT monitor manapság nem váltott soros megjelenítésű (non-interlace).
6. Vízszintes-, függőleges- és színfelbontás – A vízszintes felbontás az egy sorban lévő pixelek száma. A képernyőn lévő sorok száma a függőleges felbontás. Az előállítható színek száma adja a színfelbontást.
Képarány (aspect ratio) – a képernyő vízszintes és függőleges felbontásának aránya. Például, 4:3-as képarányú a 16 col széles és 12 col magas monitor. Ugyanez akkor is fennáll, ha 24-gyel és 18-cal számolunk. Egy 22 col széles és 12 col magas készüléknek 11:6 a képaránya (1 col = 2,54 cm)
7. Natív felbontás – a monitor vízszintes és függőleges képpontjainak száma. Egy 1280x1024 felbontású monitornak 1280 oszlopa és 1024 sora van. Natív módról beszélünk, ha kijelzőn megjelenő kép mérete megegyezik a natív felbontással.

A monitorokon különböző kezelőszervek találhatók a képminőség szabályozásához.

Néhány jellemző beállítási lehetőség:

1. Fényerő: a kép fényintenzitása
2. Kontraszt: a sötét és világos aránya
3. Pozíció: a kép függőleges és vízszintes elhelyezkedése a képernyőn
4. Reset: gyári alapbeállítások

Több monitor egyidejű használata javítja a munka hatékonyságát. Segítségével megnövelhető az asztal mérete, több ablak lehet nyitva. Sok számítógép beépítve tartalmazza ezt a lehetőséget.

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840