site creation software

Személyi számítógépek

Beviteli és kimeneti eszközök

Kimeneti eszközök

A kimeneti eszközökön keresztül kommunikál a számítógép a felhasználóval.

Néhány kimeneti eszköz:

1. Monitorok és projektorok
2. Nyomtatók és faxok
3. Hangszórók és fejhallgatók

Monitorok és projektorok

A monitorok és a projektorok a számítógépek fő kimeneti eszközei. Az 1. ábrán különböző monitorok láthatók. A legfontosabb különbség köztük a kép megjelenítéséhez használt technológia.

1. CRT (cathode-ray tube) – A katódsugárcsöves monitorban piros, zöld és kék elektron nyalábok pásztázzák a foszfor-bevonatos képernyőt. A foszfor az elektronsugár hatására gerjesztett állapotba kerül és felfénylik. Azok a pontok, amiket nem ér a nyaláb, sötéten maradnak. A világos és sötét területek kontrasztja alakítja ki a képet a monitoron. Egyes televíziók is ilyen elven működnek. A CRT monitorokon rendszerint van egy lemágnesezés (degauss) gomb, mely a mágneses interferencia által keltett elszíneződést hivatott megszüntetni.
2. LCD (liquid crystal display) – Folyadékkristályos kijelző található a „lapos” monitorokban, laptopokban és néhány projektorban. Két polárszűrőből áll, melyek között folyadékkristályos oldat van. Az elektromos áram megfelelő irányba állítja a kristályokat, így a fény vagy átjut rajtuk, vagy nem. A képet az egyes területeken áthaladó fény és a sötéten maradt helyek alkotják. Az LCD kijelzőknek két típusa van: az aktív, illetve a passzív mátrixos. Az aktív mátrixos kijelző neve TFT (thin film transistor). A TFT lehetővé teszi a pixelenkénti vezérlést, ami nagyon éles, színekben gazdag képet eredményez. A passzív mátrixos változat olcsóbb, de nem tud az aktív mátrixossal azonos szintű képminőséget nyújtani. Laptopokba ritkán építik be.
3. LED (light-emitting diode) – A LED kijelző az LCD-k egy változata, ahol a háttérvilágítást LED fényforrások biztosítják. Ez a technológia kevesebb áramot használ, mint a normál LCD, egyben vékonyabb, könnyebb és jobb kontrasztot biztosító panelek készítését teszi lehetővé.
4. OLED (szerves, organic LED) – Olyan LED kijelző, ahol a fénykibocsátó réteg egy elektromos áram hatására világító szerves vegyület. A módszer lényege, hogy az egyes képpontok fénye egyedileg kapcsolható, így a fekete szín nagyobb kontraszttal jelenik meg. Az OLED kijelzők vékonyabbak és könnyebbek LED-es társaiknál.
5. Plazma – A síkképernyős plazma kijelzők jellemzője a nagy fényerő, a fekete mélyebb kontrasztja és a hatalmas színmélység. Képátlójuk mérete meghaladhatja a 381 cm-t (150 inch) is. Nevüket a parányi cellákba zárt ionizált gázról kapták, mely elektromosság hatására fényt bocsát ki. Gyakran alkalmazzák házimozi rendszerekben élethű képalkotásuk miatt.
6. DLP (Digital Light Processing) – A digitális fényfeldolgozás a projektoroknál használt másik technológia. A DLP kivetítők lelke egy forgó színkerék és egy mikroprocesszor által vezérelt tükrökből álló tömb (digital micromirror device, DMD). Minden tükör egy képpontnak felel meg.
A tükrök a projektor optikája felé vagy azzal ellentétesen verik vissza a fényt. Ez monokróm képet alkot a szürke 1024 árnyalatában. Ezután a színkerék hozzáadja a megfelelő színinformációt, kialakítva ezáltal a teljes, színes képet.

Mutifunkciós nyomtatók

A nyomtatók olyan kimeneti eszközök, melyek fájlokból készítenek kinyomtatott példányokat (nyomat). Léteznek speciális változatai, például a színes fotónyomtatók. A multifunkciós készülékek, mint a 2. ábrán látható, többféle szolgáltatást nyújtanak: nyomtatás, szkennelés, faxolás és másolás.

Hangszórók és fejhallgatók

A hangszórók és fejhallgatók kimeneti eszközök hangjelek számára. A legtöbb számítógép rendelkezik alaplapra integrált vagy különálló kártyán lévő audió támogatással. Az audió támogatás részét képezik a kimeneti és bemeneti hangjelek csatlakozói. A hangkártya erősítővel is rendelkezik, hogy meg tudja hajtani a fejhallgatókat és külső hangszórókat (3. ábra).

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840