build your own website for free

Személyi számítógépek

Külső portok és kábelek

Egyéb portok és kábelek

A be- és kimeneti (I/O) portok kötik össze a számítógépet a perifériákkal, például nyomtatókkal, szkennerekkel és hordozható eszközökkel. A leggyakrabban használt kábelek és portok:

1. Soros (serial)
2. USB
3. FireWire
4. Párhuzamos
5. SCSI
6. Hálózati (network)
7. PS/2
8. Audió

Soros portok és kábelek

A soros port DB 9-es, amint az 1. ábrán látható, vagy DB 25-ös típusú „apa” csatlakozóval rendelkezik. A port és a csatlakozó kábel egyszerre csak 1 bit adatot képes továbbítani. Modemeket és nyomtatókat kötnek össze soros kábelekkel, melyek maximális hossza 15,2 m.

Modem portok és kábelek

Míg a modemet egy soros kábel köti a számítógéphez, addig a modem és a telefon aljzat között telefon kábel vezet. Végein RJ-11 csatlakozók találhatók (2. ábra). A 3. ábrán egy modem bekötésének hagyományos módja látható (soros kábel, telefon kábel).

USB portok és kábelek

Az USB (Universal Serial Bus, Univerzális soros port) perifériák csatlakoztatására szolgáló szabványos felület. Eredetileg a soros és párhuzamos kábelek helyettesítésére találták ki. Az USB-s eszközök a számítógép kikapcsolása nélkül is csatlakoztathatók és eltávolíthatók. A legkülönbözőbb eszközökön találhatók USB csatlakozók: számítógépeken, fényképezőgépeken, szkennereken, háttértárolókon és sok más elektronikus eszközökön. USB elosztót szoktak használni, ha több ilyen eszközt kell a számítógéphez illeszteni. Ezekből maximum 127-et lehet egyetlen USB porthoz csatlakoztatni hubok (elosztók) sorozatos alkalmazásával. Léteznek olyan eszközök is, melyek nem igényelnek külön energiaellátást, az USB csatlakozón keresztül kapják az áramot. A 4. ábrán USB portok és kábelek láthatók.

Az USB 1.1 szabvány 12 Mb/s adatátviteli sebességet tett lehetővé teljes sebességű (full speed) módban és 1,5 Mb/s-ot csökkentett sebességű (low speed) módban. Az USB 1.1 kábel maximális hossza 3 m. Az USB 2.0 szabvány maximális sebessége 480 Mb/s, a megengedett kábelhossz pedig 5 m. Az eszközök összes forgalma nem haladhatja meg a port maximális sebességértékét. Az USB 3.0 szabvány legnagyobb sebessége 5 Gb/s, és kompatibilis a korábbi verziókkal. A maximális kábelhosszra nincs meghatározás, az általánosan elfogadott érték 3 m.

FireWire portok és kábelek

A FireWire egy nagysebességű, menet közben cserélhető (hot swappable) eszközöket támogató csatolófelület. Maximum 63 berendezés csatlakoztatható a számítógép egyetlen FireWire portjához. Némelyik eszköz ezen a kapcsolaton keresztül kapja az áramellátást is. A FireWire az IEEE 1394 szabványt használja, mely i.Link néven is ismert. (Az IEEE egy szabványügyi szervezet) Az 5. ábrán FireWire kábel és csatlakozó látható.

Az IEEE 1394a szabvány szerinti adatátviteli sebesség elérheti a 400 Mb/s–ot a maximális 4,5 m kábelhosszon. Ez a szabványváltozat 4 vagy 6 tűs csatlakozókat használ. Az IEEE1394b és IEEE1394c szabványok nagyobb átviteli sebességet biztosítanak CAT5 UTP és optikai kábelen. Az átviteli közegtől függően ez maximum 3,2 Gb/s legfeljebb 100 m hosszon.

Párhuzamos portok és kábelek

A számítógépen lévő párhuzamos port szabványos DB-25 (A) típusú „anya” csatlakozó. A nyomtatón lévő párhuzamos port szabványos B típusú, 36 tűs Centronics csatlakozó. Néhány újabb nyomtató C típusú, 36 tűs nagy sűrűségű csatlakozót használ. A párhuzamos csatlakozók egyszerre 8 bitnyi adatot tudnak továbbítani, és az IEEE 1284-es szabványt használják. A párhuzamos működési elvű eszközök csatlakoztatásához, mint például a nyomtató, párhuzamos kábel szükséges, melynek maximális hossza 4,5 m (6. ábra).

eSATA kábelek

Az eSATA kábel 7 érintkező használatával köti a SATA eszközöket a számítógéphez. Mivel a kábelen nem biztosítható áramellátás, a külső SATA lemez különálló tápcsatlakozást igényel.

SCSI portok és kábelek

A SCSI portok legnagyobb adatátviteli sebessége 320 Mb/s és maximum 15 ilyen eszközt lehet egyszerre csatlakoztatni. Kábelhosszúsága legfeljebb 24,4 m, ha csupán egy eszközt csatlakoztatunk a kábelre. Több SCSI eszköz csatlakoztatása esetén ez az érték 12,2 m. A számítógép SCSI portja 25, 50 vagy 68 érintkezővel rendelkezik (7. ábra).

MEGJEGYZÉS: A SCSI eszközöket összekapcsoló kábelek végeit megfelelő ellenállásokkal le kell zárni. Ellenőrizzük a dokumentációt a lezárás módját illetően.

FIGYELMEZTETÉS: Egyes SCSI csatlakozók nagyon hasonlítanak a párhuzamos csatlakozókra. Figyeljünk, nehogy rossz aljzatba dugjuk a kábelt. A SCSI csatolófelületen használt feszültségszint kárt okozhat a párhuzamos csatolóban. A SCSI csatlakozókat egyértelműen meg kell jelölni.

Hálózati portok és kábelek

Az RJ-45 néven is ismert hálózati csatlakozó 8 érintkezővel rendelkezik és a számítógépet köti össze a hálózattal. Adatátviteli sebessége a port típusától függ. A szabványos Ethernet maximum 10 Mb/s átviteli sebességre képes. Fast Ethernet esetén ez az érték 100 Mb/s, míg Gigabit Ethernetnél 1000 Mb/s. A hálózati kábel maximális hossza 100 méter. A 8. ábrán egy hálózati csatlakozó látható.

PS/2 portok

PS/2 porton billentyűzetet vagy egeret csatlakoztathatunk a számítógéphez. A PS/2 port egy 6 tűs mini-DIN, „anya” csatlakozó. A billentyűzet és az egér dugaszai gyakran különböző színűek, amint ez a 9. ábrán is látható. Amennyiben a csatlakozók nem színezettek, akkor azonosításukhoz keressünk egy kicsi egér vagy billentyűzet jelet a portok mellett.

Audió portok

Az audió csatlakozón audió eszközöket köthetünk a számítógéphez. A leggyakrabban használt audioportokat a 10. ábra mutatja.

1. Vonalbemenet (line in) – külső audió forráshoz csatlakoztatható, mint például Hi-Fi rendszer.
2. Mikrofon – Mikrofon csatlakoztatható hozzá.
3. Kimenet (line out) – Hangszórók vagy fülhallgató csatlakoztatható hozzá.
4. S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format) – Digitális audiócsatlakozást biztosít koaxiális kábelre szerelt RCA vagy optikai kábelre szerelt TosLink csatlakozó segítségével.
5. Játékport (Gameport/MIDI) – Botkormány vagy MIDI berendezés csatlakoztatható hozzá.

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840