how to develop your own website

Speciális számítógépes rendszerek konfigurálása

Munkaállomások

CAD-CAM munkaállomások

A különleges feladatokat végző ügyfelek számítógépeinek tervezését, összeállítását és telepítését is ismernünk kell. Ezek a számítógépek is programokat futtatnak, adatokat tárolnak és I/O eszközöket kezelnek.

Vastag kliensnek nevezzük azokat a hagyományos asztali számítógépeket, melyek eleget tesznek a Windows követelményeinek és irodai alkalmazásokat futtatnak. Ezzel ellentétben a munkaállomásokon saját hardver és szoftver összetevők segítségével olyan feladatok is végrehajthatók, amikre az asztali számítógépek nem képesek. Egy példa erre számítógéppel segített tervezést (computer-aided design, CAD), illetve a számítógéppel segített gyártást (computer-aided manufacturing, CAM) támogató munkaállomás.

A CAD-CAM munkaállomást, mint az ábrán is látható, termékek tervezéséhez és gyártási folyamatok irányításához használják. Készítenek vele modelleket, terveznek vele lakásokat, autókat, repülőgépeket, és mindennapi tárgyaink megannyi alkatrészét. Sőt, CAD-CAM segítségével fejlesztik azokat a számítógép részegységeket is, melyek magukba a munkaállomásokba kerülnek. A CAD-CAM szoftvert futtató számítógépnek támogatnia kell az ügyfél munkáját (tervezés, gyártás), valamint az általa használt I/O eszközöket. A legtöbb ilyen szoftver nagyon összetett, ezért erőteljes hardvert igényel.

Fordítsunk figyelmet a következő hardver elemekre:

1. Nagy teljesítményű processzor – A CAD-CAM szoftver óriási mennyiségű számítást végez igen rövid idő alatt. A CPU kiválasztásakor vegyük figyelembe a szoftver követelményeket
2. Csúcsminőségű videokártya – Némely CAD-CAM szoftvert 3D modellezéshez használják. A renderelés (fotórealisztikus, háromdimenziós megjelenítés, árnyékkal és tükrözéssel) nagy felbontású és részletgazdag megjelenítésű videokártyát igényel. Gyakran több monitor szükséges ahhoz, hogy az ügyfél egyszerre láthassa a programkódot, a 2D vetületeket és a 3D modellt. Válasszunk olyan videokártyát, amely több megjelenítőt is támogat.
3. RAM – Mivel a CAD-CAM munkaállomás nagy mennyiségű adattal dolgozik, nagyon fontos a memória. A többlet RAM segít a processzornak, hogy ritkábban kelljen lassú tárolóról, például a háttértárról adatokat beolvasnia. Lehetőség szerint annyi memóriát telepítsünk, amennyit csak az alaplap és az operációs rendszer megenged. A RAM minősége és sebessége igazodjon a CAD-CAM szoftver követelményeihez!

Audió és videó szerkesztő munkaállomások

Audió és videó szerkesztő munkaállomásokat használnak a hang- és képanyagok készítésének szinte minden fázisában. Az audió szerkesztéshez tartozik a hangfelvétel, a zenei CD készítés és a CD borító tervezés. Videó szerkesztés például a TV műsorok, reklámok és mozifilmek készítése.

Ezek a számítógépek speciális hardver és szoftver összetevőkből épülnek fel. A munkaállomás audió szoftverének segítségével, amint az ábrán látható, rögzíthető a hang, keveréssel és különleges hatásokkal befolyásolható a hangzás, és végleges formába önthető a felvétel. A videó szoftvert klipek vágására, másolására, összeillesztésére és módosítására használják, valamint különleges mozgóképi hatások hozzáadására is lehetőséget biztosít.

Audió és videó szoftverek alkalmazása esetén a következő hardver elemekre figyeljünk:

1. Speciális hangkártya – Stúdióban történő hangrögzítés esetén számos mikrofon bemenetre és több kimeneti berendezés csatlakoztatására van szükség. A hangkártyának kezelnie kell ezeket a be- és kimeneteket. Keressünk olyan gyártót, melynek terméke megfelel az ügyfél igényeinek és egy modern stúdió követelményeit kielégítő hangkártyát telepítsünk.
2. Speciális videokártya – Nagy felbontású és több képernyő kezelésére képes kártya szükséges a különböző videó anyagok vágásához és szerkesztéséhez, valamint a különleges hatások valós idejű megjelenítéséhez. Mérjük fel az ügyfél igényeit és telepítsünk olyan videokártyát, mely képes a modern videokamerák nagy mennyiségű adatának fogadására és a speciális effekt berendezések kezelésére.
3. Nagy és gyors merevlemez – A modern videokamerák nagy felbontással és mintavételezési frekvenciával rögzítenek. Ez hatalmas adatmennyiséget jelent. A kis merevlemezek gyorsan betelnek, a lassúak pedig képtelenek lépést tartani a bejövő igényekkel, ezért időnként képkockákat hagynak figyelmen kívül. A nagy és gyors merevlemezek képesek a csúcsminőségű videó hibamentes rögzítésére. RAID 0 vagy 5 alkalmazása segíthet a tárolás sebességének növelésében.
4. Több monitor – Audió és videó feldolgozáskor előnyös, ha több monitorral dolgozunk, melyeken egyszerre követhető az összes folyamatban lévő esemény (különféle sávok, képi hatások, berendezések és maga a vezérlő szoftver). Derítsük ki, hogy hány monitorral kíván az ügyfél dolgozni és mennyi ebből a hasznos. Ha több kijelző szükséges, telepítsünk speciális audio- vagy videokártyát a munkaállomásba.

Virtualizációs munkaállomások

A virtualizációs technológiákat alkalmazó ügyfelek számítógépeinek összeállítását is ismernünk kell. A virtualizáció kettő vagy több operációs rendszer egyidejű futtatása ugyanazon számítógépen. Az operációs rendszer (host) telepítése után egy virtualizációs szoftver segítségével további operációs rendszerek (guest) telepíthetők és kezelhetők. Használhatjuk különböző gyártók operációs rendszereit is.

A másik virtualizációs módszert virtuális asztalnak (Virtual Desktop Infrastructure, VDI) nevezik. Ilyenkor a felhasználó bejelentkezik egy szerverre, ahol a saját virtuális számítógépéhez fér hozzá. Az egér és a billentyűzet által a szerverre küldött utasítások vezérlik a virtuális gépet. A hang és a kép visszakerül annak a számítógépnek a hangszórójára és monitorára, melyről a bejelentkezés történt.

A vékony kliensként ismert kis teljesítményű eszközök gyorsabban képesek bonyolult műveletek elvégzésére, mivel azokat egy erős szerveren hajtják végre. A vékony kliens minimális feltételek mellett működteti a Windows-t és az alkalmazásokat pedig a szerveren futtatja.
A laptopok, okostelefonok és táblagépek is képesek virtuális számítógépekhez csatlakozni.

A virtualizáció néhány alkalmazási területe:

1. Szoftverek és szoftver frissítések tesztelése elszigetelt környezetben.
2. Különböző operációs rendszerek használata egy számítógépen, pl.: Linux vagy Ubuntu.
3. Az internet böngészése úgy, hogy a rosszindulatú szoftverek ne okozhassanak kárt a fő rendszerünkben.
4. Régi, a modern operációs rendszerekkel nem kompatibilis alkalmazások futtatása.

A virtualizáció hardver követelménye nagy, mivel minden virtuális konfiguráció saját erőforrást igényel. Egy-két virtuális gép működhet egy szerényebb hardverrel rendelkező modern gépen is, de egy teljes virtualizációs környezet (VDI) telepítéséhez, mely sok ügyfél többféle igényét képes kiszolgálni, gyors és drága hardver szükséges.

A virtuális kiszolgálók néhány követelménye:

1. RAM mennyiség – A host gépnek és minden virtuális számítógépnek elegendő memóriát kell biztosítani. Alap telepítés esetén, ahol csak néhány virtuális gép fut, elegendő darabonként 64 MB RAM egy modern operációs rendszer, például a Windows XP számára. Ha sok az ügyfél és mindegyikük több virtuális gépet használ, akár 64 GB memóriára is szükségünk lehet.
2. CPU magok – Bár egymagos processzoron is működik a virtualizáció, a többmagos CPU gyorsabbá teszi a sok felhasználóval és virtuális géppel rendelkező rendszert. Egyes virtuális környezetekben olyan számítógépeket használnak, melyekben több darab, többmagos processzor is működik.

Játék PC-k

Sokan kedvelik a számítógépes játékokat. A szórakoztató programok hardver igénye évről évre egyre nő. Új típusú eszközök és kiegészítők jelennek meg a játék minél élvezetesebbé tételéhez.

A játékokat futtató ügyfelek számítógépének összeállításában is jártasnak kell lennünk.

A játék PC-k néhány hardver követelménye:

1. Erős processzor – A játékok a számítógép minden alkotóelemének hibamentes összmunkáját igénylik. A nagy teljesítményű processzor biztosítja a hardver és szoftver adatok valós idejű feldolgozását. A többmagos CPU-k tovább javítják az összetevők teljesítményét.
2. Csúcsminőségű videokártya – A modern játékok nagy felbontású és bonyolult alakzatokat tartalmaznak. A jó minőségű, tiszta és folyamatos képmegjelenítést a nagy sebességű társprocesszorral (GPU) és nagy mennyiségű és gyors videomemóriával rendelkező grafikus kártyák biztosítják. Néhány játék PC több videokártyával és monitorral is rendelkezik a jobb megjelenítés érdekében.
3. Csúcsminőségű hangkártya – A videojátékok jó minőségű, több csatornás hangja növeli a felhasználói élményt. A csúcsminőségű hangkártya sokkal nagyobb teljesítményt nyújt, mint alaplapra integrált társa. A különálló kártya további előnye, hogy feladatokat képes átvenni a processzortól, növelve ezzel az összteljesítményt.
4. Fejlett hűtéstechnika – A csúcsminőségű összetevők jóval több hőt termelnek, mint a hagyományos komponensek. Ezért nagyobb teljesítményű hűtőrendszer szükséges, amely a nagy terhelést okozó fejlett játékok futtatása közben is megfelelő hőmérsékleten tartja a számítógépet. Gyakran alkalmaznak túlméretes ventilátorokat, hűtőbordákat és vízhűtést, amelyek nem engedik felmelegedni a CPU-t, a GPU-t és a RAM-ot.
5. Nagy mennyiségű gyors RAM – A számítógépes játékok működéséhez sok memória szükséges. A képnek, a hangnak és minden, a játékhoz szükséges információnak folyamatosan elérhetőnek kell lenni. Minél több memória áll a számítógép rendelkezésére, annál kevesebbszer kell a lassú háttértárakról (HDD, SSD) adatokat olvasnia. A gyorsabb RAM pedig segíti a processzort az adatok szinkronizálásában, mivel gyorsabb visszakeresést tesz lehetővé.
6. Gyors háttértár - A 7200 és 10000 fordulat/perc sebességű meghajtók gyorsabban olvassák az adatokat, mint az 5400 fordulatszámúak. Az SSD meghajtók drágábbak ugyan, de drámaian képesek a játékok teljesítményét növelni.
7. Játék specifikus eszközök – Egyes játékokhoz többen is csatlakozhatnak. Ilyenkor mikrofon és hangszóró, vagy fejhallgató szükséges a játékosok közötti kommunikációhoz. Hogy mikor, melyik szükséges, az adott játéktól függ. Vannak 3D-ben is játszható játékok, melyekhez különleges szemüveg és speciális videokártya kell. Egyes játékok csak több monitoron élvezhetők igazán. Például, a repülőgép szimulátorok pilótafülkéjének képe több monitor egyidejű használatával jeleníthető meg valósághűen.

Házimozi PC-k

Jó minőségű felhasználói élményt biztosító házimozi PC (Home Theater Personal Computer, HTPC) összeállítása speciális hardvert igényel. Minden csatlakoztatott részegységnek pontosan kell illeszkedni a házimozi rendszer különböző szolgáltatásaihoz és erőforrásaihoz.

A HTPC hasznos szolgáltatása a videó műsorok rögzítése későbbi lejátszás céljából. A házimozi alkalmas televízió műsor, mozifilm és internetes tartalom lejátszására, családi fotók és videók megjelenítésére, valamint internetes böngészésre is.

Házimozi PC összeállításakor vegyük figyelembe az alábbi hardver követelményeket:

1. Speciális ház és tápegység – Egy házimozi PC kialakításához kisebb alaplap is megfelelő, így az összetevők elférnek egy kompakt kivitelű házban. Ez a kis kivitel általában jellemző a házimozi rendszerekre. A ház rendszerint nagyméretű ventilátorokat tartalmaz, melyek kisebb fordulatszámon működnek, így csendesebbek az átlagos munkaállomásban levőknél. További zajcsökkentésre ad lehetőséget a ventilátor nélküli tápegységek használata (teljesítménytől függően). Egyes házimozi rendszerek összetevői rendkívül energiatakarékosak, ezért egyáltalán nincs szükségük ventilátoros hűtésre.
2. Térhatású hangzás – Térhatású hanggal a néző jobban beleéli magát a műsorba. A házimozi speciális hangja vagy az integrált alaplapi, vagy az erre a célra telepített hangkártyáról származik. Mindkét esetben a kimenetre csatlakoztatott jó minőségű térhatású hangszórók biztosítják a megfelelő hangzást (lehetséges kiegészítő erősítő közbeiktatása is).
3. HDMI kimenet – A HDMI szabvány biztosítja a nagy felbontású videó, a térhatású hang és az adatok átvitelét a televízió, a médiavevő és a kivetítő felé.
4. Televízió vevő (TV tuner) és kábelmodem (kártya) – A házimozi tuner kártyája fogadja az analóg és digitális televíziós jeleket, majd átalakítja számítógépes feldolgozásra alkalmas hang és képjelekké. A kábelmodem (kártya) veszi a kábeltv szolgáltató televíziós jeleit, hozzáférést biztosítva a csatornák műsoraihoz. Egyes kártyák akár hat csatorna jeleinek egyidejű vételére is képesek.
5. Speciális merevlemezek - Az alacsony zajszintű és kis fogyasztású merevlemezeket gyakran audió/videó (A/V) meghajtóknak is nevezik.

Néhány ügyfél a házimozi PC helyett inkább egy házi szervert (Home Server PC) szeretne. A házi szerver a lakás bármely pontján elhelyezhető, és egyszerre több készülék is csatlakozhat hozzá. Alkalmas fájlok, képek, hang- és videofelvételek hálózaton keresztüli megosztására számítógépekkel, laptopokkal, táblagépekkel, televíziókkal és más berendezésekkel. A házi szerverbe beépíthető egy RAID tömb az értékes adatok védelme érdekében. A különböző eszközök közötti folyamatos adatáramlás biztosításához gigabites hálózati kártya szükséges.

Feladatlap – Munkaállomás összeállítása: Megnyitás

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840