bootstrap theme

A számítógép összeszerelése

A CPU beszerelése és a hűtőventilátor/hűtőborda rögzítése

A CPU és a hűtőborda/ventilátor együttese még az alaplap számítógépházba történő beépítése előtt az alaplapra szerelhető. Ez által több helyhez juthatunk, amely az alkatrészek jobb láthatóságát és könnyebb mozgathatóságát biztosítja a szerelés során.

CPU

Az 1. ábrán a CPU és az alaplap látható közelről. Mindkét alkatrész egyaránt érzékeny az elektrosztatikus kisülésre. Ezért a CPU-val és az alaplappal való munka során győződjünk meg arról, hogy azokat földelt és antisztatikus borítású asztalra vagy tálcára helyeztük! Amikor ezekkel az alkatrészekkel dolgozunk, antisztatikus csuklópántot kell viselnünk.

FIGYELEM: A CPU-val való munka során soha ne érintsük meg a CPU érintkezőit!

A CPU rögzítése az alaplapi foglalatba egy rögzítőkarral történik. A CPU beszerelése előtt tanulmányozzuk a rögzítőkar működését.

A hővezető paszta segít a CPU-t megfelelő hőmérsékleten tartani. Amikor használt CPU-t szerelünk, a CPU-t és a hűtőborda alját tiszta alkohollal és szöszmentes ruhával tisztítsuk meg. A kávéfilter papír például kiválóan alkalmazható szöszmentes ruhaként. Használatával a régi hővezető paszta minden nyoma eltávolítható. A megtisztított felületre ezután már felvihető az új réteg hővezető paszta. Kövessük a gyártó ajánlását a hővezető paszta felvitelekor.

A 2. ábra a CPU hőátadó keverékkel történő bevonását mutatja. A legtöbb esetben csak egy kevés hővezető pasztát kell a CPU-ra kenni. Amely a hűtőborda/ventilátor súlya alatt egyenletesen szétterül a felületen.

Hűtőborda/ventilátor

A hűtőborda/ventilátor beszerelése a 3. ábrán látható. Az eszköz két részre tagolható. A hűtőborda hőt von el a CPU-tól. A ventilátor pedig elvezeti a hőt a hűtőbordákról. A hűtőborda/ventilátor általában 3-tűs tápcsatlakozót használ.

A 4. ábrán a hűtőborda/ventilátor csatlakozója és a megfelelő alaplapi csatlakozó látható.

A CPU és a hűtőborda/ventilátor együttes szerelésekor kövesük az alábbi utasításokat:

1. Illesszük a CPU-n található „Connection 1” jelzést a foglalaton található „PIN 1” jelzéshez. Így a CPU levágott sarkai illeszkednek a foglalat kialakításához.
2. Helyezzük a CPU-t óvatosan a foglalatba.
3. Zárjuk le a foglalat fedelét. Fixáljuk a CPU helyét a rögzítőrúd rögzítőfül alá történő mozgatásával.
4. Kenjünk egy kevés hőpasztát a CPU felületére és oszlassuk szét egyenletesen. Kövessük a gyártó által megadott utasításokat.
5. Illesszük a hűtőborda/ventilátor egység rögzítőit az alaplapi nyílásokhoz.
6. Körültekintően végezzük a hűtőborda/ventilátor egység CPU foglalatra helyezését, nehogy becsípődjön a CPU hűtőventilátorának vezetéke.
7. Rögzítsük a hűtőborda/ventilátor együttesét a rögzítők megszorításával.
8. Csatlakoztassuk a hűtőborda/ventilátor egység tápkábelét az alaplapi csatlakozóhoz.

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840