bootstrap responsive templates

A számítógép összeszerelése

Az alaplap és annak összetevői

Az alaplap összetevőinek frissítése

A számítógéprendszereket időszakosan különböző okokból fejleszteni kell:

1. Változnak a felhasználói igények.
2. A frissített szoftvercsomagok új hardvert igényelnek.
3. Az új hardver megnövekedett teljesítményt kínál.

A számítógéppel kapcsolatos változások során lehet, hogy az összetevőket és a perifériákat fejlesztenünk kell vagy ki kell cserélnünk azokat. Mindkét lehetőséget – fejlesztés vagy csere – meg kell vizsgálni a hatékonyság és az ár szempontjából.

Az alaplap korszerűsítése vagy cseréje során lehet, hogy néhány egyéb összetevőt is ki kell cserélnünk, úgy mint a CPU-t, a CPU hűtőrendszerét és a RAM-ot. Az új alaplapnak illeszkednie kell a régi házba. A tápegységnek is kompatibilisnek kell lennie az új alaplappal, továbbá az összes új számítógép-alkatrészt is támogatnia kell.

A fejlesztés első lépéseként a CPU-t és annak hűtőrendszerét kell áthelyezni az új alaplapra. Ezekkel sokkal könnyebb a házon kívül dolgozni. Munkánk során antisztatikus szőnyeget és csuklópántot kell használnunk, így megelőzhetjük a CPU károsodását. Ha az új alaplap a meglévőtől eltérő típusú CPU-t vagy memóriát igényel, akkor ezek beszerelését is ilyenkor végezzük el! Távolítsuk el a használt hővezető pasztát a CPU-ról és a hűtőbordáról! Ne felejtsük el, hogy újra hővezető pasztát kell tenni közéjük!

A CPU beszerelése

A különböző CPU architektúrák az alábbi, elterjedt foglalattípusokba szerelhetők:

1. SEC (Single-Edge Connector)
2. LIF (Low-Insertion Force)
3. ZIF (Zero-Insertion Force)
4. LGA (Land Grid Array)
5. PGA (Pin Grid Array)

A SEC és a LIF típusú foglalatok használata manapság már nem túl elterjedt. A CPU beszerelésére vonatkozó pontos információkért olvassuk el az alaplap dokumentációjának ide vonatkozó részét.

A váltókapcsolók beállítása

A váltókapcsolók (jumper) felfelé álló, arany színű tüskék az alaplapon. A kettő vagy annál több tüskéből álló csoportot váltókapcsoló-blokknak nevezzük. A váltókapcsolók helyett az alaplap használhat DIP (Dual In-line Package) kapcsolót is. Mindkét módszer használatos olyan elektromos áramkörök létrehozására, amelyekkel az alaplap bizonyos funkciók elérhetőségét biztosítja.

Az alaplapi dokumentáció tartalmazza, hogy az egyes tűk összekötésével mely funkciók értékeinek beállítása lehetséges:

1. a CPU feszültsége
2. a CPU sebessége
3. a rendszerbusz sebessége
4. a gyorsítótár mérete és típusa
5. a BIOS frissítés engedélyezése
6. a CMOS ürítése
7. a rendszermemória mérete

Az újabb alaplapokon már csak ritkán találkozhatunk váltókapcsolókkal. A jelenlegi fejlett elektronika lehetővé teszi, hogy a fenti beállításokat már közvetlenül a BIOS-ból végezzük el.

A CMOS elem cseréje

A CMOS elem néhány év elteltével cserére szorulhat. Ha a számítógép az egyes rendszerleállítások között nem őrzi meg a pontos időt és dátumot, vagy elfelejti a konfigurációs beállításokat, akkor az elem nagy valószínűséggel lemerült. Ellenőrizzük, hogy az új elem megegyezik-e az alaplap által támogatott modellek valamelyikével!

A CMOS elem cseréjéhez az alábbi lépéseket kell elvégeznünk:

1. A régi elem eltávolításához óvatosan csúsztassuk el vagy emeljük fel a vékony fémkapcsot.
2. Ügyeljünk a pozitív és a negatív pólusok megfelelő elhelyezkedésére.
3. Az új elem behelyezéséhez óvatosan csúsztassuk el vagy emeljük fel a vékony fémkapcsot.

Az alaplap fejlesztése

Ha a régi alaplapot csere miatt el kell távolítani a házból, elsőként ki kell húzni azokat a kábeleket, amelyek a ház LED-jeit és gombjait kötik össze az alaplappal. A művelet előtt készítsünk feljegyzéseket arról, hogy ezek a kábelek, hova és hogyan csatlakoznak!

Jegyezzük le azt is, hogyan van az alaplap a házban rögzítve. Néhány csavar rögzítő funkciót, míg mások fontos földelést biztosítanak az alaplap és a ház között. Emellett ügyelni kell a nem fémből készült csavarok és távtartók használatára is, mert ezek szigetelő funkciókat is betölthetnek. A szigetelő csavarokat lecserélve, és helyettük – az elektromosságot vezető – fémes alkatrészt használva katasztrofális eredményt kaphatunk.

Mielőtt az új alaplapot beépítjük a számítógépházba, vizsgáljuk meg a ház hátoldalán található I/O lemezt. Ha az új alaplap I/O portjai máshogy helyezkednek el, akkor a régi I/O lemezt is ki kell cserélni.

Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a megfelelő csavart használjuk. Ne cseréljük fel a menetes csavart menetvágó csavarral, mert ezek megrongálják a menetes csavarhelyeket, így használatuk már nem biztonságos. Győződjünk meg a menetes csavarok megfelelő hosszúságáról és menetszámáról is. Megfelelő menetszám esetén a csavar könnyedén bele fog illeszkedni a lyukba. A csavart erővel is behajthatjuk, azonban ezáltal károsítjuk a menetet a csavar-lyukban, ami így nem tartja biztosan az alaplapot. Nem megfelelő csavar használatakor fémforgács is keletkezhet, amely akár rövidzárlatot is okozhat.

Következő lépésben a tápegység kábeleit kell csatlakoztatni. Ha az ATX hálózati csatlakozók nem azonos méretűek (az egyiknek több érintkezője van) akkor átalakítót (adapter) kell használnunk. Csatlakoztassuk az előlapi LED-, és nyomógomb-kábeleket. Az alaplap dokumentációjából tájékozódhatunk a csatlakozók elrendezését illetően.

Miután az új alaplap a helyére került és elvégeztük a kábelezést, szereljünk be minden bővítőkártyát és rögzítsük azokat.

Ellenőrizzük a munkánkat! Vizsgáljuk meg, hogy nincsenek-e szabad alkatrészek vagy felesleges kábelek. Csatlakoztassuk a billentyűzetet, az egeret, a monitort, majd a legvégén az áramforrást a géphez. Ha bármilyen jel bajra utalna, azonnal le kell kapcsolni az áramforrásról a gépet.

BIOS frissítések

Annak érdekében, hogy az alaplap az újabb hardvereket is támogassa, szükség lehet az alaplap CMOS lapkájába ágyazott alapprogram (firmware) frissítésére. Az alapprogram frissítése kockázatos is lehet. A művelet végrehajtása előtt jegyezzük fel a BIOS és az alaplap gyártóját, valamint az alaplap modelljét. Erre az információra akkor lesz szükségünk, amikor az alaplap gyártójának weboldaláról a megfelelő telepítőkészletet és BIOS alapprogramot szeretnénk letölteni. Az alapprogramot csak indokolt esetben frissítsük, például ha hardverprobléma merül fel vagy új funkciókkal kívánjuk bővíteni a rendszert.

A CPU és a hűtőrendszer korszerűsítése

A számítógép teljesítményfokozásának egyik módja a feldolgozási sebesség növelése. Ennek egyik módja, ha újabbra cseréljük a CPU-t.

Az alábbi feltételeknek azonban teljesülniük kell:

1. Az új CPU illeszkedjen a meglévő CPU foglalatba.
2. Az új CPU kompatibilis legyen az alaplap chipkészletével (chipset).
3. Az új CPU a meglévő alaplapban és tápegységgel is legyen működőképes.
4. Az új CPU a meglévő RAM modulok használatával is működjön. Előfordulhat, hogy egy gyorsabb CPU előnyeinek kiaknázásához szükség lehet a RAM modulok fejlesztésére vagy bővítésére.

Régebbi alaplap esetén előfordulhat, hogy nem találunk vele kompatibilis CPU-t. Ebben az esetben az alaplapot is ki kell cserélnünk.

FIGYELEM: Mindig használjunk antisztatikus szőnyeget és csuklópántot a CPU beszerelésénél és eltávolításánál! Helyezzük a CPU-t az antisztatikus szőnyegre, amíg nem dolgozunk vele! A tárolásához pedig antisztatikus tasakot használjunk!

A CPU cseréjekor a régit különösebb erőkifejtés nélkül eltávolíthatjuk a foglalatból a "null erő kifejtésű" (Zero Insertion Force, ZIF) kar felengedése után. A különböző foglalatok némileg eltérő mechanizmusokat használnak, azonban mindegyik arra szolgál, hogy a helyére igazított CPU-t a megfelelően rögzítse.

A következő lépés az új CPU helyére illesztése. A CPU behelyezésénél soha ne erőlködjünk, sőt ne használjunk túlzott erőt a rögzítő kar lezárásához sem! A erőltetés hatására a CPU vagy a foglalat is károsodhat. Ha a művelet során ellenállást érzékelünk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a CPU megfelelően illeszkedik-e. A legtöbb CPU csak egyféle módon illeszthető a foglalatba, mivel tüskéi egy mintázatot alkotnak:

1. SEC foglalat esetén - A CPU-n található bevágásokat a SEC foglalat jelöléseihez kell igazítani.
2. PGA, LIF vagy ZIF foglalat esetében - A CPU-n található "Connection 1" jelzést a foglalaton található "PIN 1" jelzéssel egy vonalba kell illeszteni.
3. LGA foglalat esetén - A CPU-n található két bevágást a foglalat megfelelő bővítményeihez kell igazítani.

Egy új CPU eltérő hűtőrendszert is igényelhet. Amelynek fizikailag illeszkednie kell a CPU-ra és a CPU foglalatával is kompatibilisnek kell lennie. Az új hűtőrendszerrel szemben támasztott elvárás, hogy képes legyen a gyorsabb CPU által termelt hő elvezetésére.

FIGYELEM: Az új CPU és a hűtőrendszer között hővezető pasztát kell alkalmazni!

A BIOS hőmérsékleti beállításait figyelve, ellenőrizhetjük, hogy van-e bármilyen probléma az új CPU-val és a hűtőrendszerrel. Egy harmadik féltől származó program használatával pedig könnyen olvasható formában juthatunk CPU hőmérséklet-információkhoz. Az alaplap vagy a CPU felhasználói dokumentációja alapján ellenőrizhetjük, hogy a processzor a megfelelő hőmérséklet-tartományban üzemel-e.

Az alaplap és a CPU hűtésének javítása érdekében további hűtőventilátorok beszerelésére lehet szükség, a művelet végrehajtásához kövessük az alábbi lépéseket:

1. Igazítsuk úgy a ventilátort, hogy a megfelelő irányba álljon a levegő beszívásához vagy kifújásához.
2. Rögzítsük a ventilátort a számítógépházon található előre fúrt lyukak segítségével. Levegő beszívásához helyezzük a ventilátort a számítógépház alsó részéhez. A forró levegő elvezetéséhez helyezzük a ventilátort a számítógépház felső részéhez.
3. Csatlakoztassuk a ventilátort a tápegységhez vagy az alaplaphoz, a ventilátor csatlakozótípusától függően.

A RAM modulok bővítése

A rendszermemória mennyiségének növelése majdnem mindig fokozza a rendszer általános teljesítményét. A RAM modulok bővítése vagy cseréje előtt azonban néhány kérdést meg kell válaszolnunk:

1. Milyen típusú RAM modulokat használ a jelenlegi alaplap?
2. A RAM egyszerre egy modulként beszerelhető vagy megfelelő blokkokba kell csoportosítani?
3. Van-e szabad memória foglalat?
4. Az új RAM chipje megegyezik-e a meglévő RAM sebességével, késleltetési idejével, típusával és feszültségével?

FIGYELEM: A RAM modulokkal történő munkavégzés során használjunk antisztatikus szőnyeget és csuklópántot! Helyezzük a RAM-ot az antisztatikus szőnyegre, amíg készen nem állunk a beszerelésére! Tárolását pedig antisztatikus tasakban végezzük!

Távolítsuk el a meglévő RAM-ot az azt rögzítő tartókapcsok kipattintásával. Ezután húzzuk ki a foglalatból. A ma forgalomban lévő DIMM modulokat egyenesen kell kihúzni és egyenesen kell őket behelyezni. Korábban a SIMM modulokat egy bizonyos szögben kellett behelyezni a rögzítéshez.

Az új RAM modul behelyezésekor győződjünk meg arról, hogy a modulon lévő bevágások megfelelően illeszkedjenek az alaplap memóriafoglalatába. Helyezzük be az új RAM modult és rögzítsük a tartókapcsokkal a helyére.

FIGYELEM: Bizonyosodjunk meg arról, hogy a memóriamodul teljesen a foglalatban legyen! A RAM komoly károkat okozhat az alaplapban, ha nem megfelelően illeszkedik és rövidre zárja a fő-buszrendszert!

A kompatibilis és megfelelően beszerelt RAM modulokat a rendszer automatikusan felismeri. Ha a BIOS nem jelzi a megfelelő mennyiségű RAM jelenlétét, ellenőrizzük, hogy a modul kompatibilis-e az alaplappal és megfelelően lett-e beszerelve..

A BIOS frissítése

Az alaplapgyártók rendszeres időközönként BIOS-frissítéseket adnak ki. Az új változat kiadási jegyzéke, amint az 1. ábrán is látható, leírja a frissítés menetét, a kompatibilitási problémák javításait és a kijavított programhibákat. Néhány újabb eszköz csak frissített BIOS esetén működik megfelelően. A számítógép aktuális BIOS beállításainak megtekintéséhez be kell lépnünk a BIOS beállító programba, mely a 2. ábrán látható.

A korai számítógépek BIOS-információi a ROM-ban voltak tárolva. Az adatok frissítéséhez a ROM chipet kellett kicserélni, ez a művelet viszont nem mindig volt lehetséges. A modern BIOS chipek EEPROM-ok vagy félvezető (flash) memóriák, melyeket a felhasználó a számítógépház kinyitása nélkül tud frissíteni. Ezt az eljárást a BIOS flashelésének is nevezzük.

Egy új BIOS letöltésekor tájékozódjunk a gyártó weblapján, és kövessük az ajánlott telepítési eljárást. A BIOS szoftver online telepítése magában foglalhatja az új BIOS fájl letöltését, a fájlok cserélhető adathordozóra történő másolását vagy kitömörítését, végül a cserélhető adathordozóról való rendszerbetöltést is. A telepítő program a felhasználótól kér adatokat a telepítési eljárás befejezéséhez.

Bár még mindig gyakori a BIOS parancssoron keresztül történő frissítése, már számos alaplapgyártó kínál olyan szoftvert a weboldalán, amellyel a BIOS-frissítés a Windows grafikus felületéről is elvégezhető. Ennek menete gyártónként eltérő lehet.

FIGYELEM: Egy nem megfelelően telepített vagy félbeszakított BIOS-frissítés használhatatlanná teheti a számítógépet!

Tárolóeszközök

A merevlemezek és a RAID korszerűsítése

Az elérési sebesség és tárhelykapacitás növelése céljából vásárolt új számítógép helyett, vegyük fontolóra további merevlemez(ek) beszerzését. További merevlemezek beszerelésének számos oka lehet:

1. Második operációs rendszer telepítése
2. Kiegészítő tárhely biztosítása
3. Gyorsabb merevlemez biztosítása
4. A rendszer lapozófájljának (swap) tárolása
5. Biztonsági mentés készítése az eredeti meghajtó tartalmáról az új meghajtóra
6. A hibatűrés növelése

Ha két PATA típusú merevlemezt akarunk egyazon adatkábelre csatlakoztatni, az egyik merevlemezt mesterként (master), a másik merevlemezt pedig szolgaként (slave) kell beállítani. Ez lehetővé teszi, hogy a számítógép mindkét meghajtóval külön-külön kommunikáljon. Az 1. ábrán egy PATA merevlemez hátoldalán található váltókapcsoló beállításait láthatjuk. Egy adott meghajtó háromféle beállítással üzemelhet: egyedüli, mester vagy szolga meghajtóként. Néhány meghajtó automatikusan felismert (Cable Select) módba is kapcsolható. Ilyenkor a meghajtók mester és szolga üzemmódja az alapján dől el, hogy az egyes eszközöket milyen sorrendben fűztük fel a kábelre. A váltókapcsolók megfelelő beállításai megtalálhatók a merevlemez ábráján vagy kézikönyvében.

Mivel a SATA meghajtók mindegyike saját adatkábellel rendelkezik, így nincs szükség a meghajtók közötti mester-szolga viszony kialakítására.

A független lemezek redundáns fürtözése (Redundant Array of Independent Disks, RAID) technológia használatával megnövelhető a hibatűrés, amennyiben több merevlemezt csatlakoztatunk egymáshoz, a 2. ábrán ennek változatait tartalmazó táblázat látható. Vannak RAID típusok, amelyek kettő vagy több merevlemezt igényelnek a működésükhöz. Léteznek hardveres és szoftveres RAID technológiák is. A hardveres RAID általában megbízhatóbb, viszont drágább. Hardveres megvalósítás esetén a RAID vezérlőn található dedikált processzor vagy az alaplap végzi a különleges, több lemezen történő tárolási műveletek elvégzéséhez szükséges számításokat. A szoftveres RAID-et az operációs rendszerek hozzák létre és kezelik. Fontos, hogy ismerjük az egyes RAID megoldások költségét, teljesítményét és megbízhatóságát!

A megfelelő merevlemez kiválasztása után kövessük az alábbi, általános irányelveket a beépítés során:

1. Csúsztassuk a merevlemezt egy üres meghajtórekeszbe, és a csavarok meghúzásával rögzítsük azt.
2. Ha a merevlemez PATA típusú, akkor állítsuk be mester, szolga vagy automatikusan felismert módba. Ha a merevlemez SCSI típusú, akkor állítsuk be az azonosítószámát, és zárjuk le a SCSI láncot.
3. Csatlakoztassuk a tápkábelt és az adatkábelt a merevlemezhez. Ellenőrizzük, hogy a PATA adatkábel 1-es tüskéje megfelelően áll-e. 

Beviteli/kiviteli eszközök

A beviteli/kiviteli eszközök korszerűsítése és beállítása

Egy beviteli/kiviteli eszköz meghibásodása esetén előfordulhat, hogy az eszköz cseréje az egyetlen megoldás. Számos ügyfél dönt úgy, hogy fejleszti a beviteli/kiviteli eszközeit a teljesítmény és a termelőképesség növelése érdekében.

Egy ergonomikus billentyűzet vagy egér sokkal kényelmesebb használatot tesz lehetővé, ilyen eszközök képe látható az 1. ábrán. Számos esetben van szükség az eszköz újra beállítására, annak érdekében, hogy a felhasználó speciális feladatokat is el tudjon végezni vele, ilyen lehet például a kiegészítő karakterekkel ellátott második nyelven való gépelés. A beviteli/kiviteli eszközök cseréje, ismételt beállítása segítséggel lehet a fogyatékkel élő felhasználók számára is.

A monitorhoz használhatunk képernyőszűrőt (privacy filter) vagy tükröződésmentes (antiglare) fóliát is. A képernyőszűrő konkrét célja, annak megakadályozása, hogy valaki oldalról leolvassa a képernyőn látható információt. Így csak a felhasználó és a közvetlenül mögötte ülők látják a képernyő tartalmát. A tükröződésmentes fólia megakadályozza, hogy az erős napfény vagy egyéb ragyogás visszatükröződjön a képernyőn. Használatával sokkal könnyebben olvasható a képernyő tartalma nappali fényben és hátsó megvilágításnál.

Néhány ügyfélnek további monitorokra is szüksége van a munkavégzéshez, egy ilyen szituáció látható a 2. ábrán. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a további kapcsolatok kiszolgálásához a meglévő videokártyát egy nagyobb teljesítményűre kell cserélni, vagy egy második videokártyát kell a meglévő mellé telepíteni. Több monitor használatával növelhető a munkavégzés hatékonysága, mivel a felhasználó több információt tud megjeleníteni egyszerre, valamint könnyebben és gyorsabban tud adatokat mozgatni a megnyitott programok között.

Előfordulhat, hogy nem lehetséges a bővítés a meglévő bővítőhelyek, foglalatok felhasználásával. Ebben az esetben USB kapcsolat használatával lehet a további eszközök csatlakoztatását véghez vinni. Ha a számítógép nem rendelkezik szabad USB csatlakozóval, akkor be kell szerelnünk egy USB bővítőkártyát, vagy vásárolnunk kell egy USB elosztót, egy ilyen eszköz képe látható a 3. ábrán.

Az új hardver beszerzése után, szükség lehet új illesztőprogramok telepítésére is. Ezt a műveletet általában a telepítő adathordozóról végezhetjük el. Amennyiben nem rendelkezünk ilyen adathordozóval, a gyártó oldaláról is beszerezhetjük a legfrissebb illesztőprogramokat.

MEGJEGYZÉS: Az aláírt illesztőprogram, egy olyan program, amely teljesítette a Windows hardverminőségi labor tesztjét és a Microsoft digitális aláírásával hitelesítette azt. Egy aláírás nélküli illesztőprogram a rendszert instabillá teheti, hibaüzeneteket és betöltési problémákat okozhat. A hardver telepítése során, ha aláírás nélküli illesztőprogramot észlel a rendszer, megkérdezi, hogy az illesztőprogram telepítését folytatni kívánjuk-e vagy megszakítjuk. Aláírás nélküli illesztőprogramot kizárólag abban az esetben telepítsünk, ha megbízhatónak véljük az illesztőprogram forrását!

Laborgyakorlat - BIOS fájl keresése: Megnyitás - Feladatlap - A hardver frissítése: Megnyitás

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840