free simple website templates

A számítógép összeszerelése

A POST és a BIOS

A BIOS hangjelzései és beállítása

Amikor a számítógép elindul, az alapvető bemeneti/kimeneti rendszer (BIOS) egy minden belső alkatrészre kiterjedő vizsgálatot hajt végre. Ezt a vizsgálatot nevezik bekapcsolási öntesztnek (POST).

A POST az 1. ábrán (POST) látható módon ellenőrzi a számítógép összes hardvereszközének működését. Ha valamely eszköz hibásan működik, egy hibakód vagy sípolás figyelmezteti a szakembert a problémára. A számítógép helyes működését általában egy rövid sípolás jelzi. Hardverprobléma esetén induláskor egy üres képernyő jelenhet meg, valamint a számítógép egy sípjelet bocsáthat ki. Az egyes BIOS gyártók különböző kódokat használnak a különféle hardverproblémák jelzésére. A 2. ábrán (Common Beep Codes) a sípkódok egy példatáblázata látható. A saját számítógépünk kódjai ettől eltérőek is lehetnek. Az alaplap dokumentációjából tájékozódhatunk a számítógépünk sípkódjait illetően.

A POST kártya

Ha úgy kell elhárítani egy számítógépes problémát, hogy közben nem látjuk a képernyőt, használhatunk ún. POST kártyát is. A POST kártyát az alaplap valamelyik (például PCI vagy PCIe) foglalatába kell illeszteni. Ha a számítógép elindul, és problémák merülnek fel, akkor a számítógép által kibocsátott hibakód megjelenik a POST kártyán. A hibakód segítségével diagnosztizálható a probléma oka az alaplap, a BIOS vagy a POST kártya gyártóján keresztül.

A leírás csak az AMI (American Megatrends) Bios-ra vonatkozik. A hangjelzések a BIOS tipusoknál eltérő lehet.

A BIOS beállítása

A BIOS a hardvereszközök konfigurálásához beállító programot használ. A konfigurációs adatok mentése egy úgynevezett komplementer metál-oxid félvezetőnek (CMOS) nevezett memóriachipre történik, amely az 1. ábrán (CMOS Chip) látható. A CMOS tartalmának megőrzését egy, az alaplapon elhelyezett elem biztosítja. Ha az elem lemerül, a BIOS minden beállítása elveszik. Ebben az esetben cseréljük ki az elemet, és végezzük el újra a BIOS beállítását!

Számos modern alaplap esetében nemfelejtő típusú memóriát használnak a BIOS beállítások tárolásához. Ez a memóriafajta nem igényel tápellátást a beállítások megőrzéséhez. Az ilyen rendszerekben az elem használatának egyetlen célja, hogy tárolja a pontos időt és dátumot. A BIOS beállítások akkor sem vesznek el, ha az elemet kiveszik vagy lemerül.

A BIOS beállító programjába történő belépéshez a POST alatt le kell nyomnunk a megfelelő billentyűt vagy billentyűkombinációt. Számos alaplap valamiféle grafikát, más néven nyitóképernyőt (splash screen) jelenít meg a POST folyamat végrehajtása alatt. A nyitóképernyő miatt ilyenkor nem biztos, hogy látható a belépéshez szükséges billentyű vagy billentyűkombináció. A legtöbb számítógép esetében ez a DEL gomb vagy valamelyik funkcióbillentyű. Az alaplap kézikönyvében nézhetünk utána a számítógépünkön használandó helyes billentyűnek vagy billentyűkombinációnak.

A 2. ábra (BIOS Setup Program) egy lehetséges példát mutat a BIOS beállító programjára.

Íme néhány gyakori BIOS beállítási lehetőség:

1. Main – Az alapvető rendszerbeállítások megadása
2. Advanced – Haladó rendszerbeállítások megadása
3. Boot - A rendszerbetöltő eszköz és az indítási sorrend megadása
4. Security - Biztonsági beállítások megadása
5. Power - Fejlett energiagazdálkodási beállítások megadása
6. JUSTw00t! - Fejlett feszültség- és órajeladatok megadása
7. Exit - Kilépés a BIOS-ból és az alapértékek visszaállítása

A leírás csak az AMI (American Megatrends) Bios-ra vonatkozik. A hangjelzések a BIOS tipusoknál eltérő lehet.

BIOS beállítások megadása

A BIOS alkatrész-információi

Egy szakember a BIOS információi segítségével tanulmányozhatja a számítógépbe szerelt alkatrészeket, illetve azok néhány tulajdonságát. Ez különösen hasznos lehet a nem megfelelően működő hardvereszközök hibaelhárításánál vagy a bővítési lehetőségek meghatározásánál.

Íme néhány, a BIOS-ban megjelenő információs elem:

1. CPU - Megjeleníti a CPU gyártóját és sebességét. A telepített processzorok száma szintén szerepel az adatok között.
2. RAM - Megjeleníti a RAM modulok gyártóját és sebességét. A memóriafoglalatok száma, valamint a RAM modulok által használt foglalatok szintén szerepelnek az adatok között.
3. Merevlemez - Megjeleníti a merevlemezek gyártóját, méretét és típusát. A merevlemez-vezérlők típusa és száma szintén szerepelhet az adatok között.
4. Optikai meghajtó - Megjeleníti az optikai meghajtók gyártóját és típusát.

A leírás csak az AMI (American Megatrends) Bios-ra vonatkozik. A hangjelzések a BIOS tipusoknál eltérő lehet.

A BIOS beállítások megadása

A BIOS beállító program egyik feladata, hogy a számítógép hardverelemeit egyéni igények szerint testre szabja. A testre szabható funkciók körét az alaplap gyártója és verziója határozza meg. A BIOS beállításainak módosítása előtt fontos, hogy teljes mértékben tisztában legyünk azzal, hogy a változtatások milyen hatással lehetnek a számítógépre! Hibás beállításokkal káros vagy ellentétes hatás érhető el.

Dátum és idő

A BIOS főoldalán található a rendszerdátum és rendszeridő mező, amelyek segítségével beállítható a rendszeróra, ennek képe látható az 1. ábrán. Fontos, hogy ezekben a mezőkben pontos dátum és idő adatok szerepeljenek, mivel az operációs rendszer és sok más program is ezeket az értékeket veszik alapul. A nem megfelelő dátum és idő adatok beállításának következménye lehet, ha egy karbantartó program azt hiszi magáról, hogy már elavult, ezért állandóan frissítések után keres, vagy egy naptárprogram nem a megfelelő időben jeleníti meg az emlékeztetőket.

Eszközök letiltása

A haladó BIOS beállítások között letilthatjuk a szükségtelen vagy használaton kívüli eszközöket, a 2. ábrán látható módon. Az alaplap például rendelkezhet integrált video-, hang- és hálózati kártyával. Ha ezek valamelyikét lecseréljük egy célhardverre, a beépített eszköz feleslegessé válik. Ilyenkor ahelyett, hogy erőforrásokat pazarolnánk a beépített eszközre, letilthatjuk a működését a BIOS-ban.

Ugyanígy letilthatjuk a felesleges lemezvezérlőket, valamint a soros, FireWire és infravörös portokat is. Ha egy eszköz nem működik, ellenőrizzük a haladó BIOS beállítások között, hogy nincs-e alapértelmezés szerint vagy valaki által letiltva. Az eszköz újbóli engedélyezését szintén a BIOS-ban végezhetjük el.

Indítási sorrend

Azoknak az eszközöknek a rendezett listáját, amelyekről elindítható a számítógép, indítási sorrendnek vagy betöltési szekvenciának nevezzük. Ez a lista általában a BIOS Indítás (Boot) fülén belül található, ahogy az a 3. ábrán is látszik. Az indítási sorrendben kijelölhetők merevlemezek, optikai és hajlékonylemezes meghajtók, hálózatról történő betöltés, valamint flash alapú adathordozók. Az USB-ről történő indítást szintén a BIOS-ban kell engedélyeznünk.

Nem sokkal a POST folyamat befejezése után a számítógép megpróbálja betölteni az operációs rendszert. A BIOS ellenőrzi, hogy az indítási sorrend első helyén szereplő eszköz tartalmaz-e rendszerindító partíciót. Amennyiben nem, a számítógép a soron következő eszközt vizsgálja meg. Miután a BIOS egy rendszerindító partícióval rendelkező eszközt talál, ellenőrzi, hogy van-e telepítve rajta bármilyen operációs rendszer.

Az, hogy az eszközök milyen sorrendben szerepelnek a listán, a felhasználói igényektől függ. Például ha operációs rendszert telepítünk, előfordulhat, hogy az optikai meghajtónak, a hálózatról történő betöltésnek vagy az USB meghajtónak az indítható merevlemez előtt kell szerepelnie a listában. Az operációs rendszer telepítése után érdemes a betöltési sorrendet úgy megváltoztatni, hogy az indítható merevlemez legyen az első a sorrendben. A BIOS lehetőséget biztosít az indítási sorrendben szereplő eszközök letiltására vagy eltávolítására is.

Órajel

Némelyik BIOS beállító program lehetővé teszi a processzor órajelének megváltoztatását, ez látható a 4. ábrán. A CPU órajelének csökkentésével a számítógép működése lelassul, ezáltal kevésbé melegszik. Ilyenkor a hűtőventilátorok is kevésbé zajosak, ami jól jöhet, ha például házimozi jellegű vagy hálószobai használat esetén csendesebb számítógépet szeretnénk.

A CPU órajelének növelésével gyorsítható a számítógép működése, ami ezáltal jobban melegszik, és a gyorsabban forgó hűtőventilátorok miatt hangosabb is lesz. Ha a CPU órajelét a gyártó ajánlásainál magasabbra emeljük, azt túlhúzásnak (overclocking) nevezzük. A processzor túlhúzása kockázatos művelet és a garancia elvesztésével jár együtt. A túlhúzás az élettartam csökkenését is eredményezheti, ha pedig az órajelet túl nagy mértékben megemeljük, akkor az a CPU károsodásához is vezethet. Ilyen esetben jól bevált gyakorlat, hogy olyan hűtőrendszert szerelnek a számítógépbe, amely el tudja vonni a túlhúzás által keletkező extra hőmennyiséget, így a CPU sem károsodik.

Virtualizáció

A virtualizációs technológiák révén egy számítógépen akár több operációs rendszer is futtatható, külön fájlokban vagy partíciókon. Ennek érdekében a virtualizációs program emulálja a teljes számítógépes rendszer jellemzőit, beleértve a hardverelemeket, a BIOS-t, az operációs rendszert és az alkalmazásokat is. Virtualizációs technológiát használó számítógépen a virtualizációs beállításokat a BIOS-ban engedélyezhetjük, ez látható az 5. ábrán. Amennyiben a virtualizáció valamiért nem működik megfelelően vagy nincs használatban, akkor tiltsuk le azt!

A BIOS biztonsági beállításai 

A BIOS számos különböző biztonsági funkciót kínál a beállításainak és a merevlemez adatainak védelmére, de segíthet az ellopott számítógép visszaszerzésében is. Számos általános biztonsági funkció is megtalálható benne.

BIOS jelszavak - Lehetőséget biztosítanak a BIOS beállítások különböző szintű hozzáférésére, az ábrán látható módon.
Felügyeleti (supervisor) jelszó - Hozzáférést biztosít az összes felhasználói szintű jelszóhoz, BIOS képernyőhöz és beállításhoz.

Felhasználói jelszó - Ennek beállítása csak a felügyeleti jelszó engedélyezése után lehetséges. Ezzel a jelszóval adhatjuk meg a felhasználók hozzáférési szintjét.

Íme néhány általános felhasználói hozzáférési szint:

1. Teljes hozzáférés - Az összes képernyő és beállítási lehetőség elérhető, a felügyeleti jelszó beállításának kivételével.
2. Korlátozott - Csak bizonyos (pl.: dátum és idő) beállítások módosítása lehetséges.
3. Csak megtekintő
- Az összes képernyő elérhető, de a beállítások megváltoztatása nem lehetséges.
4. Nincs hozzáférés
- A BIOS beállító programja nem elérhető.

Meghajtó-titkosítás - A merevlemez(ek) tartalma az adatlopás megakadályozása érdekében titkosítható. A titkosított adat értelmezhetetlen kódhalmazzá válik. A helyes jelszó hiányában a számítógép nem indítható el, az adatok dekódolása pedig nem lehetséges. Az adatok titkosítása akkor is megmarad, ha a merevlemezt átszerelik egy másik számítógépbe.
TPM - A megbízható platform modul (Trusted Platform Module) egy biztonsági elemeket (pl.: titkosítási kulcsokat és jelszavakat) tartalmazó áramkör.
Lojack - Ez egy két részből álló, számítógép-védelmi megoldás, amelyet az Absolute Software nevű cég fejleszt. A program első, állandó modul (Persistence Module) nevű összetevőjét a gyártó a BIOS-ba integrálja. A második, alkalmazás ügynök (Application Agent) nevű összetevőt pedig a felhasználónak kell telepítenie. Az alkalmazás ügynök elindítása egyúttal aktiválja az állandó modul nevű összetevőt is. Amennyiben az alkalmazás ügynök eltávolításra kerülne, az állandó modul telepítésével újra üzembe helyezhetjük azt. Az állandó modul az aktiválását követően már nem kapcsolható ki. Az alkalmazás ügynök az internet használatával rendszeres időközönként információt küld az eszközről és annak hollétéről az Absolute felügyeleti központba (Absolute Monitoring Center). Ha az eszközt ellopták, a tulajdonos felveheti a kapcsolatot az Absolute Software képviseletével, és az alábbi tevékenységeket végezheti el:

1. A számítógép távoli zárolása
2. Üzenet megjelenítése, amely alapján az elveszett számítógép visszajuttatható a tulajdonosnak
3. A számítógépen található érzékeny adatok törlése
4. A számítógép helyének meghatározása, bizonyos földrajzi adatok alapján

A leírás csak az AMI (American Megatrends) Bios-ra vonatkozik. A hangjelzések a BIOS tipusoknál eltérő lehet.

Hardverdiagnosztika és -felügyelet a BIOS-ban

A BIOS beépített hardverfelügyeleti funkciói rendkívül hasznosak, mivel információt gyűjtenek, valamint monitorozzák az alaplaphoz csatlakoztatott hardvereszközök tevékenységét. A felügyeleti funkciók száma és típusa alaplaponként eltérő lehet. A hardverfelügyeleti oldalon megtekinthetjük a ventilátorok fordulatszámát, valamint a hőmérsékleti, feszültség- és egyéb adatokat. Ugyanitt a behatolásjelző eszközökről is kaphatunk információt.

Hőmérsékleti adatok

Az alaplapokon hőérzékelők találhatók, amelyek segítségével figyelemmel kísérhető a hőmérsékletre érzékeny hardvereszközök működése. Az egyik gyakran használt hőérzékelő a CPU foglalat alatt helyezkedik el. Ez az érzékelő folyamatosan figyeli a processzor hőmérsékletét, és ha annak értéke túl magassá válik, megnöveli a CPU ventilátor fordulatszámát. Néhány BIOS azt is lehetővé teszi, hogy a CPU sebességének mérséklésével csökkentsük annak hőmérsékletét is. Annak érdekében, hogy a CPU ne károsodjon, a BIOS bizonyos esetekben a számítógépet is kikapcsolhatja.

Más hőérzékelők a tápegység és/vagy a számítógépház belső hőmérsékletének megfigyelését végzik. A RAM modulok, chipkészletek és egyéb speciális hardvereszközök hőmérsékletét szintén további hőérzékelők monitorozzák. A túlmelegedés és az esetleges károsodások megelőzésének érdekében a BIOS megnövelheti a ventilátorok fordulatszámát, vagy leállíthatja a számítógépet.

Ventilátor-fordulatszámok

A ventilátorok forgási sebessége a BIOS-ból monitorozható. Némelyik BIOS-ban a ventilátorok fordulatszámának megadásához - bizonyos eredmények elérésének érdekében - profilok hozhatók létre.

Íme néhány gyakran használt profil:

1. Szabványos (Standard) - A ventilátor fordulatszáma automatikusan változik a CPU, a számítógépház, a tápegység és más egyéb hardvereszköz hőmérsékletéhez igazodva.
2. Turbó (Turbo) - A ventilátor maximális sebességgel működik.
3. Csendes (Silent) - A kisebb zaj érdekében a ventilátor csökkentett fordulatszámon üzemel.
4. Kézi (Manual) - A ventilátor fordulatszámát a felhasználó adhatja meg.

Feszültség

A CPU feszültségét, illetve az alaplapon található feszültség-szabályozókat egyaránt megfigyelhetjük az 1. ábrán látható módon. A túl magas vagy túl alacsony feszültség károsíthatja a számítógép alkatrészeit. Ha úgy találjuk, hogy a feszültségek nem a kívánt értéken vagy annak közelében vannak, akkor ellenőrizzük, hogy a tápegység megfelelően működik-e! Ha a tápegység a megfelelő feszültségszintet biztosítja, akkor az alaplapon található feszültség-szabályozók sérülhettek meg. Ebben az esetben az alaplap javításra vagy cserére szorul.

Az órajel és a buszsebesség

Némelyik BIOS-ban a CPU sebessége is megfigyelhető a 2. ábrán látható módon. Léteznek olyan típusok is, ahol egy vagy több rendszerbusz sebessége szintén ellenőrizhető. Néhány esetben ellenőriznünk kell, hogy a BIOS által érzékelt CPU beállítások megfelelőek-e, vagy esetleg egy ügyfél vagy a gyártó által manuálisan lettek megadva. Nem megfelelő rendszerbusz-sebesség használatával megnövekedhet a CPU és a rá csatlakozó eszközök hőmérséklete, sőt ez a bővítőkártyák és a memóriamodulok hibás működését is eredményezheti.

Behatolás-érzékelés

Néhány számítógépház rendelkezik egy olyan kapcsolóval, amely a ház felnyitásakor kiold. A BIOS-ban beállítható, hogy a kapcsoló minden egyes kioldása rögzítve legyen, így a tulajdonos tudni fogja, ha valaki babrálta a számítógépházat. A kapcsoló az alaplaphoz van csatlakoztatva.

Beépített diagnosztika

A beépített diagnosztikát olyan problémák meghatározásához használhatjuk, amikor egy a rendszerhez csatlakoztatott eszközzel probléma van, esetleg egy olyan alapfunkció, mint például a hűtőventilátor, a hőmérséklet vagy a feszültség vezérlése nem működik. Ez számos esetben a probléma leírásának vagy egy hibakódnak a visszaadásával segítheti a további hibaelhárítást. Íme néhány, széles körben használatos beépített diagnosztika:

Indítási teszt (Start test) - Feladata a főbb alkatrészek ellenőrzése, hogy biztosan megfelelően működnek-e. Akkor kell ezt a tesztet futtatni, ha a számítógép nem indul el megfelelően.
Merevlemezteszt (Hard drive test) - Ellenőrzi, hogy a merevlemez tartalmaz-e hibás terület(ek)et. Ha sérült területet talál, megpróbálja visszanyerni és áthelyezni az ott lévő adatokat, a sérült területet pedig hibás szektorként jelöli meg, így az nem használható a továbbiakban. Ezt a tesztet akkor kell futtatni, ha gyanítható, hogy a merevlemez működése nem megfelelő, a számítógép nem indul el, esetleg szokatlan zajokat bocsát ki a meghajtó.
Memóriateszt (Memory test) - Ellenőrzi, hogy a memóriamodulok biztosan megfelelően működnek-e. Ezt a tesztet akkor kell futtatni, ha a számítógép viselkedése kiszámíthatatlan, esetleg el sem indul. Ha a teszt hibát talál, azonnal cseréljük ki az érintett memóriamodult!
Akkumulátorteszt (Battery test) - Ellenőrzi, hogy az akkumulátor megfelelően működik-e. Akkor kell ezt a tesztet futtatni, ha az akkumulátor működése nem megfelelő; nem tartja meg a töltést, esetleg hibás töltési szintet jelez. Ha az akkumulátor nem megy át a teszten, minél előbb ki kell cserélni.

Számos beépített diagnosztikai program naplózza a felmerülő problémákat. Ez az információ segíthet az egyes esetek és hibakódjaik értelmezésében. Ha a készülék még garanciális, akkor a naplózott információt továbbíthatjuk a terméktámogatáshoz is.

A leírás csak az AMI (American Megatrends) Bios-ra vonatkozik. A hangjelzések a BIOS tipusoknál eltérő lehet.

Laborgyakorlat - A számítógép elindítása: Megnyitás

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840