bootstrap responsive templates

Személyi számítógépek

Személyi számítógépek belső összetevői

Tárolóeszközök és RAID

A 1. ábrán lévő meghajtók mágneses, optikai vagy félvezető alapú tárolási eljárásokkal rögzítik az adatokat. A meghajtók alkalmasak az információ végleges vagy ideiglenes tárolására. Lehetnek a számítógépházba beépítettek, mint például a merevlemez. A hordozható háttértárolókat általában USB, FireWire, eSATA vagy SCSI port segítségével kapcsolhatjuk a számítógéphez. Ezeket külső meghajtóknak is szokás nevezni, mivel tetszőleges számítógéphez csatlakoztathatjuk őket.

Néhány gyakori adattároló típus:

1. Hajlékonylemezes meghajtó
2. Merevlemez
3. Optikai meghajtó
4. Flash meghajtó

Hajlékonylemezes meghajtó

A hajlékonylemezes meghajtó, vagy floppyolvasó, cserélhető 3,5" (inch) méretű mágneslemezekkel működik, melyeken 720 KB vagy 1,44 MB adat fér el. A hajlékonylemezes meghajtó általában az A: betűjelet kapja. Használhatjuk rendszerindításra, ha boot lemezt helyezünk bele. Az 5.25" méretű floppy meghajtó mára elavult technológiának számít, alig használják.

Merevlemez

A merevlemezes meghajtó olyan tároló eszköz, melyet a számítógép belsejébe szerelnek be. Windows rendszer használata esetén a merevlemezes meghajtó általában a C: betűjelet kapja, és ez tartalmazza az operációs rendszert és az alkalmazásokat. Tárolókapacitásuk nagyságrendje gigabájttól (GB) terabájtig (TB) terjed. Sebességüket a percenkénti fordulatszám jellemzi (revolutions per minute, RPM). Azaz, hogy hányszor pördül meg a tengelye körül az adatokat tároló lemeztányér. Minél nagyobb a forgási sebesség, annál gyorsabban képes a meghajtó az információ visszakeresésére. Az ismert értékek: 5400, 7200, 10000, csúcsminőségű szerverek esetében 15000 fordulat/perc. A tárolási kapacitás több merevlemez alkalmazásával növelhető.

A hagyományos merevlemezek mágneses elven tárolják az adatokat. A motorral forgatott mágneslemez felett és alatt olvasófejek mozognak. Ezzel ellentétben az új SSD (solid state drive) meghajtókban nincsenek mozgó alkatrészek. Az adattárolást itt félvezető áramkörök végzik, így sokkal kevesebb energiát fogyasztanak. Az SSD meghajtóban lévő flash memória chipek gyorsabb adatelérést és nagyobb megbízhatóságot biztosítanak. Formájuk azonos a mágneslemezekével és ATA vagy SATA csatlakozóval rendelkeznek. A SSD meghajtók beépíthetők a mágneslemezek helyére.

Szalagos meghajtó

A mágnesszalagokat biztonsági mentés és archiválás céljából használják. A szalagot mágneses fej írja és olvassa. Bár maga az írási-olvasási folyamat gyors, a kívánt adat elérése mégis lassú, mivel a szalagot először a megfelelő helyre kell tekercselni. Tárolókapacitásuk néhány gigabájttól több terabájtig terjed.

Optikai meghajtó

Az optikai meghajtó lézersugár segítségével olvassa le az információt az optikai adathordozóról.

Három típusa van:

1. CD (Compact Disc)
2. DVD (Digital Versatile Disc)
3. Blu-ray lemez (Blu-ray Disc, BD)

A CD, DVD és Blu-ray adathordozó lehet csak olvasható (read-only), egyszer írható és újraírható (többször is írható). A CD-k adattárolási kapacitása körülbelül 700 MB. A DVD-k hozzávetőlegesen 4,7 GB kapacitással rendelkeznek egyrétegű lemezek esetében, míg a kétrétegűek 8,5 GB tárolására képesek. A Blu-ray lemezek kapacitása 25GB (egyrétegű), illetve 50GB (kétrétegű).

Többféle optikai adathordozó létezik:

1. CD-ROM lemez – csak olvasható adathordozó, előre rögzített tartalommal
2. CD-R lemez – egyszer írható adathordozó
3. CD-RW lemez – újraírható adathordozó, mely írható, törölhető és felülírható
4. DVD-ROM lemez – csak olvasható adathordozó, előre rögzített tartalommal
5. DVD-RAM lemez – közvetlen elérésű adattároló, mely írható, törölhető és felülírható
6. DVD+/-R lemez – egyszer írható adathordozó
7. DVD+/-RW lemez – újraírható adathordozó, mely írható, törölhető és felülírható
8. BD-ROM – Blu-ray lemez, csak olvasható adathordozó, előre rögzített tartalommal (videó, játék, szoftver)
9. BD-R – Blu-ray lemez, egyszer írható adathordozó HD videó vagy adatok tárolására
10. BD-RE – Blu-ray lemez, újraírható adathordozó

Külső flash meghajtó

A flash meghajtó, pendrive-ként is ismert, USB porthoz csatlakoztatható cserélhető háttértároló. Az SSD meghajtóhoz hasonlóan, nemfelejtő memória lapkákat tartalmaz, melyek nem igényelnek energiát az adatok megtartásához. Ezeket a meghajtókat ugyanolyan módon lehet elérni az operációs rendszerből, mint bármely más típusú meghajtót.

A meghajtók csatlakozótípusai

A merevlemezeket és optikai meghajtókat különböző csatolófelületekkel gyártják, melyet interfésznek neveznek. Egy háttértároló akkor telepíthető egy adott számítógépbe, ha a meghajtón található csatolófelület illeszthető az egyik alaplapi vezérlőhöz.

Gyakori interfész típusok:

1. IDE (Integrated Drive Electronics) - más néven ATA (Advanced Technology Attachment) egy olyan korai meghajtó csatolófelület, melyet merevlemezek illesztéséhez fejlesztettek ki. Az IDE csatlakozó 40 tűs.
2. EIDE (Enhanced Integrated Drive Electronics) - más néven ATA-2, az IDE csatolófelület továbbfejlesztett változata. Az EIDE támogatja az 512 MB-nál nagyobb merevlemezeket, és a magasabb sebesség elérése érdekében lehetővé teszi a közvetlen memória hozzáférést (Direct Memory Access, DMA). Az ATAPI (AT Attachment Packet Interface) technológia segítségével megvalósítja optikai és szalagos meghajtók csatlakoztatását is. Az EIDE csatlakozó 40 tűs.
3. PATA (Parallel ATA) – párhuzamos ATA, az ATA csatolófelület párhuzamos változata.
4. SATA (Serial ATA) – soros ATA, az ATA csatolófelület soros változata. A SATA csatlakozó 7 tűs.
5. eSATA (external Serial ATA) – külső csatolófelület menet közben csatlakoztatható (hot-swappable) SATA meghajtók számára. Ez azt jelenti, hogy a meghajtó a számítógép bekapcsolt állapotában is le- illetve felcsatlakoztatható. Az eSATA csatlakozó 7 tűs. A megengedett kábelhossz 2 m.
6. SCSI (Small Computer System Interface) – olyan meghajtóvezérlő csatolófelület, amely képes akár 15 meghajtó csatlakoztatására. A SCSI felületen külső és belső meghajtókat is használhatunk. A SCSI csatlakozó 50, 68 vagy 80 tűs.

RAID (Redundant Array of Independent Disks) technológia az adatokat több lemezen helyezi el, ezáltal biztonságos tárolást eredményez. Az operációs rendszer számára a több lemezből álló RAID tömb egyetlen logikai meghajtóként látszik. A 2. ábrán, 3. ábrán, 4. ábrán a különböző RAID szintek összehasonlítása látható.

A RAID adattárolás jellemzői:

1. Parity – paritás vizsgálat, adathibák érzékelése
2. Srtiping – "csíkokra bontás", az adatok több meghajtóra írása
3. Mirroring – tükrözés, adatok duplikálása a második meghajtóra

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: creatus72@gmail.com         Viber: +36 70 431 2840