Személyi számítógépek

Személyi számítógépek belső összetevői

CPU-k

A központi feldolgozó egységet (Central Processing Unit, CPU) szokták a számítógép agyának nevezni. Processzorként is emlegetik. A legtöbb számítási művelet a CPU-ban megy végbe. A számítási teljesítmény szempontjából a processzor a legfontosabb alkatrész egy számítógépes rendszerben. Sokféle tokozású CPU létezik, mely tulajdonság meghatározza, hogy milyen foglalattal rendelkező alaplaphoz illeszthetők. Ismert gyártók az Intel és az AMD.

A CPU foglalata az a csatlakozó, amelyik összeköti az alaplapot és a processzort. A legtöbb processzort manapság PGA (Pin Grid Array, 1. ábrán), vagy LGA (Land Grid Array, 2. ábrán) tokozással gyártják. PGA tokozás esetén az érintkezők a processzor talpán vannak és egy fizikai erő nélküli cserét biztosító (ZIF, zero insertion force) foglalatba illeszthetők. LGA tokozás esetén az érintkezők a csatlakozó aljzaton találhatók. A 3. ábrán látható kártya alapú processzorok egy sínbe illeszkednek, mely hasonlít a bővítőkártya helyhez (lásd 4. ábra bal alsó sarka).

A CPU végrehajtja a programot, ami nem más, mint tárolt utasítások sorozata. Minden processzornak van egy saját utasításkészlete. A programvégrehajtás nem más, mint az adatok feldolgozása az utasításkészlet irányításával. Amíg a CPU végrehajtja a program egy lépését, addig a fennmaradó utasítások és a szükséges adatok egy speciális memóriában, a gyorsítótárban (cache memory) tárolódnak. Az utasításkészlet alapján két alapvető CPU felépítés (architektúra) létezik:

Csökkentett utasításkészletű (RISC, Reduced Instruction Set Computer): A RISC felépítés viszonylag kicsi utasításkészletet használ, és nagyon gyorsan hajtja végre ezeket az utasításokat.

Összetett utasításkészletű (CISC, Complex Instruction Set Computer): A CISC architektúra utasítások széles skáláját használja, ezért kevesebb lépést kell végrehajtania.

Néhány Intel processzor a hyperthreading (több szálon futtatás) technológiát használja a teljesítmény növelése érdekében. Hyperthreading használatával a CPU egy időben több különböző programrészletet tud végrehajtani. Az operációs rendszer számára egy két szálas hyperthreading technológiát használó processzor olyan, mintha két processzor lenne jelen a számítógépben.

Egyes AMD processzorok hypertransport technológiát használnak a CPU teljesítményének növelésére. Hypertransport segítségével gyors és kis késleltetésű kapcsolat jön létre a CPU és az északi híd között.

A hiányzó rész bejelentkezés után látható!

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: info@mcomp.hu