Személyi számítógépek

Személyi számítógépek belső összetevői

Tárolóeszközök és RAID

A 1. ábrán lévő meghajtók mágneses, optikai vagy félvezető alapú tárolási eljárásokkal rögzítik az adatokat. A meghajtók alkalmasak az információ végleges vagy ideiglenes tárolására. Lehetnek a számítógépházba beépítettek, mint például a merevlemez. A hordozható háttértárolókat általában USB, FireWire, eSATA vagy SCSI port segítségével kapcsolhatjuk a számítógéphez. Ezeket külső meghajtóknak is szokás nevezni, mivel tetszőleges számítógéphez csatlakoztathatjuk őket.

Néhány gyakori adattároló típus:

1. Hajlékonylemezes meghajtó
2. Merevlemez
3. Optikai meghajtó
4. Flash meghajtó

Hajlékonylemezes meghajtó

A hajlékonylemezes meghajtó, vagy floppyolvasó, cserélhető 3,5" (inch) méretű mágneslemezekkel működik, melyeken 720 KB vagy 1,44 MB adat fér el. A hajlékonylemezes meghajtó általában az A: betűjelet kapja. Használhatjuk rendszerindításra, ha boot lemezt helyezünk bele. Az 5.25" méretű floppy meghajtó mára elavult technológiának számít, alig használják.

Merevlemez

A merevlemezes meghajtó olyan tároló eszköz, melyet a számítógép belsejébe szerelnek be. Windows rendszer használata esetén a merevlemezes meghajtó általában a C: betűjelet kapja, és ez tartalmazza az operációs rendszert és az alkalmazásokat. Tárolókapacitásuk nagyságrendje gigabájttól (GB) terabájtig (TB) terjed. Sebességüket a percenkénti fordulatszám jellemzi (revolutions per minute, RPM). Azaz, hogy hányszor pördül meg a tengelye körül az adatokat tároló lemeztányér. Minél nagyobb a forgási sebesség, annál gyorsabban képes a meghajtó az információ visszakeresésére. Az ismert értékek: 5400, 7200, 10000, csúcsminőségű szerverek esetében 15000 fordulat/perc. A tárolási kapacitás több merevlemez alkalmazásával növelhető.

A hagyományos merevlemezek mágneses elven tárolják az adatokat. A motorral forgatott mágneslemez felett és alatt olvasófejek mozognak. Ezzel ellentétben az új SSD (solid state drive) meghajtókban nincsenek mozgó alkatrészek. Az adattárolást itt félvezető áramkörök végzik, így sokkal kevesebb energiát fogyasztanak. Az SSD meghajtóban lévő flash memória chipek gyorsabb adatelérést és nagyobb megbízhatóságot biztosítanak. Formájuk azonos a mágneslemezekével és ATA vagy SATA csatlakozóval rendelkeznek. A SSD meghajtók beépíthetők a mágneslemezek helyére.

Szalagos meghajtó

A mágnesszalagokat biztonsági mentés és archiválás céljából használják. A szalagot mágneses fej írja és olvassa. Bár maga az írási-olvasási folyamat gyors, a kívánt adat elérése mégis lassú, mivel a szalagot először a megfelelő helyre kell tekercselni. Tárolókapacitásuk néhány gigabájttól több terabájtig terjed.

Optikai meghajtó

Az optikai meghajtó lézersugár segítségével olvassa le az információt az optikai adathordozóról.

Három típusa van:

1. CD (Compact Disc)
2. DVD (Digital Versatile Disc)
3. Blu-ray lemez (Blu-ray Disc, BD)

A CD, DVD és Blu-ray adathordozó lehet csak olvasható (read-only), egyszer írható és újraírható (többször is írható). A CD-k adattárolási kapacitása körülbelül 700 MB. A DVD-k hozzávetőlegesen 4,7 GB kapacitással rendelkeznek egyrétegű lemezek esetében, míg a kétrétegűek 8,5 GB tárolására képesek. A Blu-ray lemezek kapacitása 25GB (egyrétegű), illetve 50GB (kétrétegű).

A folytatás bejelentkezés után látható!

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: info@mcomp.hu