Személyi számítógépek

Külső portok és kábelek

Videó portok és kábelek

A monitort és a számítógépet a videó port köti össze egy kábelen keresztül, melyen analóg és digitális jelek áramlanak akár vegyesen is. A számítógépek digitális eszközök, melyek digitális jeleket hoznak létre. A jelek a grafikus kártyához kerülnek, majd kábelen keresztül továbbítódnak a kijelzőhöz. A digitális jelek analógra fordítását is a grafikus kártya végzi, ezek a jelek az analóg kijelzőhöz kerülnek. Ez a konverzió általában képminőség romlást eredményez. A digitális monitor és a hozzá tartozó kábel jobb képminőséget biztosít, mint analóg társa. Számos különböző videó port és csatlakozó típus van:

1. DVI (Digital Visual Interface): 24 érintkező a digitális és 4 érintkező az analóg jelek számára (1. ábra). A DVI-I alkalmas digitális és analóg jeltovábbításra is. A DVI-D csak digitális, míg a DVI-A csak analóg jeleket kezel.
2. Displayport: 20 érintkezős csatlakozóval rendelkezik, audió és videójelek továbbítására is alkalmas (2. ábra).
3. RCA csatlakozó: csatlakozódugója egy központi érintkezőből és az azt körülvevő gyűrűből áll (3. ábra). Audió és videójelek továbbítására egyaránt alkalmas. Egy készlethez három vezeték tartozik, a sárga a videó, a piros-fehér páros pedig a jobb- és baloldali hangcsatorna számára.
4. DB-15 csatlakozó: 3 sorban 15 tű, analóg videójelek továbbítására (4. ábra).
5. BNC csatlakozó: koaxiális kábelek csatlakoztatására alkalmas, a pontos illeszkedést bajonettzár biztosítja (5. ábra). Digitális vagy analóg audió- és videójelek továbbítására alkalmas.
6. RJ-45 csatlakozó: 8 érintkezője van, digitális vagy analóg audió- és videójelek továbbítására alkalmas (6. ábra).
7. MiniHDMI (type C) csatlakozó: 19 érintkezője van, jóval kisebb a HDMI csatlakozónál, de ugyanazokat a jeleket továbbítja (7. ábra).
8. Din-6 csatlakozó: analóg audió és videó átvitelre, továbbá biztonsági kamerák távtáplálására is alkalmas.

A folytatás bejelentkezés után látható!

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: info@mcomp.hu