A számítógép összeszerelése

Kábelszerelés

A belső tápkábelek szerelése

Az alaplap tápcsatlakozói

Csakúgy, mint más alkatrészeknek, az alaplapnak is szüksége van tápfeszültségre a működéshez. A továbbfejlesztett technológiájú kiterjesztett (ATX) fő tápcsatlakozónak vagy 20 vagy 24 érintkezője van. A tápegység ezen felül rendelkezhet egy 4, 6 vagy 8 érintkezős, az alaplaphoz csatlakozó kiegészítő (AUX) tápcsatlakozóval is. A 20 érintkezős csatlakozó az alaplapon található 24 érintkezős foglalatba illeszkedik.

Az adatkábelek szerelése

A meghajtók adatkábelekkel csatlakoznak az alaplaphoz. A csatlakoztatott meghajtó határozza meg a használt adatkábel típusát.

A PATA adatkábel

A PATA kábelt néha szalagkábelnek is nevezik, mivel széles és lapos. Ez a kábeltípus 40 vagy 80 eret tartalmazhat. Rendszerint három 40 érintkezős csatlakozóval rendelkezik. A kábel egyik végén lévő csatlakozó az alaplaphoz kapcsolódik, a két másik pedig a meghajtókhoz csatlakoztatható. Ha több merevlemezes meghajtó van a gépben, a mester (master) szerepű meghajtó csatlakozik a végcsatlakozóhoz. A szolga (slave) szerepű meghajtó pedig a középső csatlakozóhoz.

Az adatkábelen egy színes csík jelzi az 1-es sorszámú érintkezőhöz tartozó eret. Csatlakoztassuk a PATA kábelt a meghajtóhoz úgy, hogy a kábel 1-es érintkezője illeszkedjen a meghajtó csatlakozó 1-es érintkezőjéhez. Általában a meghajtó csatlakozójának a tápcsatlakozóhoz legközelebbi érintkezője az 1-es sorszámú. Számos régebbi alaplap két PATA vezérlővel rendelkezik, amelyek összesen legfeljebb négy PATA meghajtót képesek kezelni.

A SATA adatkábel

A SATA adatkábel 7 érintkezős csatlakozóval rendelkezik. A kábel egyik vége az alaplaphoz csatlakozik, másik vége pedig bármilyen SATA csatlakozóval rendelkező eszközhöz csatlakoztatható. Számos alaplap négy vagy annál több SATA vezérlővel rendelkezik.

A hajlékonylemezes adatkábel

A hajlékonylemezes adatkábel három 34 érintkezős csatlakozóval rendelkezik. Ahogy a PATA adatkábelen, a hajlékonylemezes adatkábelen is egy csík jelzi az 1-es érintkezőt. A kábel egyik végén lévő csatlakozó az alaplaphoz kapcsolódik, a két másik pedig a meghajtókhoz csatlakoztatható. Ha több hajlékonylemezes meghajtó van a számítógépben, az A: betűjelű meghajtó fog a kábelvégen lévő csatlakozóhoz kapcsolódni. A B: betűjelű meghajtó pedig a középső csatlakozóhoz kapcsolódik. Számos hajlékonylemezes adatkábel meg van csavarva, amely lehetővé teszi, hogy a kábel egyik végéhez csatlakoztatott meghajtót az A: betűjellel azonosítsuk, amennyiben két hajlékonylemezes meghajtót szereltek a számítógépbe.

Csatlakoztassuk a hajlékonylemezes adatkábelt a meghajtóhoz úgy, hogy a kábel 1-es érintkezője illeszkedjen a meghajtón lévő csatlakozó 1-es érintkezőjéhez. Az alaplap általában egy hajlékonylemezes vezérlővel rendelkezik, amely legfeljebb két hajlékonylemezes meghajtót képes kezelni.

MEGJEGYZÉS: Ha a hajlékonylemezes adatkábel 1-es érintkezője nem illeszkedik a meghajtón lévő csatlakozó 1-es érintkezőjéhez, a hajlékonylemezes meghajtó nem fog működni. A hibás összekapcsolás nem károsítja ugyan a meghajtót, de ilyenkor a meghajtó aktivitását jelző fény folyamatosan világít. A probléma megoldásához kapcsoljuk ki a számítógépet és fordítsuk meg az adatkábelt, hogy a kábelen lévő 1-es érintkező és a csatlakozón lévő 1-es érintkező illeszkedjen. Ezután kapcsoljuk be újra a számítógépet.

A számítógépház összeszerelése

Az oldallemezek visszahelyezése előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy minden összetevőt a helyére igazítottunk és rögzítettünk! A CPU-n kívül ide tartoznak a RAM modulok, bővítőkártyák, adatkábelek, előlapi kábelek és tápkábelek is.

Amint a burkolat a helyére került, győződjünk meg arról, hogy mindenhol rögzítettük a csavarozást! Némelyik ház esetében a csavarokat csavarhúzóval kell behajtani. Más házak esetében pedig forgatógombos csavarokat alkalmaznak, amelyeket kézzel is meg lehet húzni.

Ha bizonytalanok vagyunk a számítógépház eltávolítását vagy cseréjét illetően, akkor bővebb információkat a gyártói dokumentációban vagy a termék weboldalán találhatunk ezzel kapcsolatban.

A külső kábelek telepítése

A számítógépház oldalsó paneljeinek visszahelyezése után csatlakoztassuk a kábeleket a számítógép hátuljához!

Néhány jellemző külső kábelcsatlakozó:

1. Monitor
2. Billentyűzet
3. Egér
4. USB
5. Ethernet
6. Tápcsatlakozó

MEGJEGYZÉS: A tápkábelt csak az összes többi kábel csatlakoztatása után dugjuk be!

A kábelek csatlakoztatásakor mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a csatlakozók a számítógép megfelelő portjába lettek bedugva! A régebbi rendszerek például ugyanolyan a PS/2 csatlakozót használnak az egér- és a billentyűzet-kábelekhez, de a megkülönböztethetőség érdekében színkóddal vannak megjelölve. Gyakran előfordul, hogy a csatlakozó eszköz jele -- például egy billentyűzet, egér, monitor vagy az USB szimbólum -- szerepel a csatlakozó felett.

FIGYELEM: A kábelek csatlakoztatását soha ne erőltessük!

A folytatás bejelentkezés után látható!

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: info@mcomp.hu