Speciális számítógépes rendszerek konfigurálása

Munkaállomások

CAD-CAM munkaállomások

A különleges feladatokat végző ügyfelek számítógépeinek tervezését, összeállítását és telepítését is ismernünk kell. Ezek a számítógépek is programokat futtatnak, adatokat tárolnak és I/O eszközöket kezelnek.

Vastag kliensnek nevezzük azokat a hagyományos asztali számítógépeket, melyek eleget tesznek a Windows követelményeinek és irodai alkalmazásokat futtatnak. Ezzel ellentétben a munkaállomásokon saját hardver és szoftver összetevők segítségével olyan feladatok is végrehajthatók, amikre az asztali számítógépek nem képesek. Egy példa erre számítógéppel segített tervezést (computer-aided design, CAD), illetve a számítógéppel segített gyártást (computer-aided manufacturing, CAM) támogató munkaállomás.

A CAD-CAM munkaállomást, mint az ábrán is látható, termékek tervezéséhez és gyártási folyamatok irányításához használják. Készítenek vele modelleket, terveznek vele lakásokat, autókat, repülőgépeket, és mindennapi tárgyaink megannyi alkatrészét. Sőt, CAD-CAM segítségével fejlesztik azokat a számítógép részegységeket is, melyek magukba a munkaállomásokba kerülnek. A CAD-CAM szoftvert futtató számítógépnek támogatnia kell az ügyfél munkáját (tervezés, gyártás), valamint az általa használt I/O eszközöket. A legtöbb ilyen szoftver nagyon összetett, ezért erőteljes hardvert igényel.

Audió és videó szerkesztő munkaállomások

Audió és videó szerkesztő munkaállomásokat használnak a hang- és képanyagok készítésének szinte minden fázisában. Az audió szerkesztéshez tartozik a hangfelvétel, a zenei CD készítés és a CD borító tervezés. Videó szerkesztés például a TV műsorok, reklámok és mozifilmek készítése.

Ezek a számítógépek speciális hardver és szoftver összetevőkből épülnek fel. A munkaállomás audió szoftverének segítségével, amint az ábrán látható, rögzíthető a hang, keveréssel és különleges hatásokkal befolyásolható a hangzás, és végleges formába önthető a felvétel. A videó szoftvert klipek vágására, másolására, összeillesztésére és módosítására használják, valamint különleges mozgóképi hatások hozzáadására is lehetőséget biztosít.

Játék PC-k

Sokan kedvelik a számítógépes játékokat. A szórakoztató programok hardver igénye évről évre egyre nő. Új típusú eszközök és kiegészítők jelennek meg a játék minél élvezetesebbé tételéhez.

A játékokat futtató ügyfelek számítógépének összeállításában is jártasnak kell lennünk.

A játék PC-k néhány hardver követelménye:

1. Erős processzor – A játékok a számítógép minden alkotóelemének hibamentes összmunkáját igénylik. A nagy teljesítményű processzor biztosítja a hardver és szoftver adatok valós idejű feldolgozását. A többmagos CPU-k tovább javítják az összetevők teljesítményét.
2. Csúcsminőségű videokártya – A modern játékok nagy felbontású és bonyolult alakzatokat tartalmaznak. A jó minőségű, tiszta és folyamatos képmegjelenítést a nagy sebességű társprocesszorral (GPU) és nagy mennyiségű és gyors videomemóriával rendelkező grafikus kártyák biztosítják. Néhány játék PC több videokártyával és monitorral is rendelkezik a jobb megjelenítés érdekében.
3. Csúcsminőségű hangkártya – A videojátékok jó minőségű, több csatornás hangja növeli a felhasználói élményt. A csúcsminőségű hangkártya sokkal nagyobb teljesítményt nyújt, mint alaplapra integrált társa. A különálló kártya további előnye, hogy feladatokat képes átvenni a processzortól, növelve ezzel az összteljesítményt.
4. Fejlett hűtéstechnika – A csúcsminőségű összetevők jóval több hőt termelnek, mint a hagyományos komponensek. Ezért nagyobb teljesítményű hűtőrendszer szükséges, amely a nagy terhelést okozó fejlett játékok futtatása közben is megfelelő hőmérsékleten tartja a számítógépet. Gyakran alkalmaznak túlméretes ventilátorokat, hűtőbordákat és vízhűtést, amelyek nem engedik felmelegedni a CPU-t, a GPU-t és a RAM-ot.
5. Nagy mennyiségű gyors RAM – A számítógépes játékok működéséhez sok memória szükséges. A képnek, a hangnak és minden, a játékhoz szükséges információnak folyamatosan elérhetőnek kell lenni. Minél több memória áll a számítógép rendelkezésére, annál kevesebbszer kell a lassú háttértárakról (HDD, SSD) adatokat olvasnia. A gyorsabb RAM pedig segíti a processzort az adatok szinkronizálásában, mivel gyorsabb visszakeresést tesz lehetővé.
6. Gyors háttértár - A 7200 és 10000 fordulat/perc sebességű meghajtók gyorsabban olvassák az adatokat, mint az 5400 fordulatszámúak. Az SSD meghajtók drágábbak ugyan, de drámaian képesek a játékok teljesítményét növelni.
7. Játék specifikus eszközök – Egyes játékokhoz többen is csatlakozhatnak. Ilyenkor mikrofon és hangszóró, vagy fejhallgató szükséges a játékosok közötti kommunikációhoz. Hogy mikor, melyik szükséges, az adott játéktól függ. Vannak 3D-ben is játszható játékok, melyekhez különleges szemüveg és speciális videokártya kell. Egyes játékok csak több monitoron élvezhetők igazán. Például, a repülőgép szimulátorok pilótafülkéjének képe több monitor egyidejű használatával jeleníthető meg valósághűen.

A folytatás bejelentkezés után látható!

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: info@mcomp.hu