Személyi számítógépek

Számítógépházak és tápegységek

Tápegységek

A tápegység elegendő energiát kell szolgáltasson mind az aktuálisan beépített, mind a jövőben hozzáadásra kerülő összetevők számára. Ha olyan tápegységet választunk, amely csak a jelenlegi komponensek ellátását biztosítja, akkor további alkatrészek beépítése esetén a tápegységet cserélni kell.

A 1. ábrán látható hálózati tápegység alakítja át a fali csatlakozóból érkező váltakozó áramot (AC) kisfeszültségű egyenárammá (DC), mely alacsonyabb feszültségű. A számítógép minden belső alkatrésze egyenárammal működik. 3 fő tápegység formátum van, az AT (Advanced Technology), az ATX (AT Extended, kiterjesztett AT), és az ATX12V. Az ATX12V napjaink leggyakrabban használt típusa.

A számítógép elvisel kismértékű feszültség ingadozást, de nagy eltérés esetén a tápegység károsodhat. Az áramingadozások okozta problémák szünetmentes tápegység (UPS) használatával kivédhetők. Az UPS-ben egy inverter működik, amely a beépített akkumulátor egyenáramát alakítja át a számítógép számára szükséges váltakozó árammá. Az akku egyenárammal való folyamatos töltése a váltakozó áramú hálózatról történik.

Csatlakozók

A legtöbb mai csatlakozó aszimmetrikus kialakítású. Formájuk olyan, hogy csak egyféle irányba lehessen őket beilleszteni. A tápegység minden csatlakozójához más feszültségérték tartozik, ahogy az a 2. ábrán látható. Az alaplap különböző pontjain található foglalatokat a megfelelő alkatrészek illesztésére használjuk

1. A Molex csatlakozót optikai meghajtók és merevlemezek csatlakoztatására.
2. A Berg csatlakozót a hajlékonylemezes meghajtó csatlakoztatására. A Berg csatlakozó kisebb, mint a Molex csatlakozó.
3. A SATA csatlakozót optikai meghajtók és merevlemezek csatlakoztatására. A SATA csatlakozó szélesebb és vékonyabb a Molex csatlakozónál.
4. A tápegységet egy 20 vagy 24 tűs csatlakozó kapcsolja az alaplaphoz. A 24 tűs csatlakozón 2 sorban 12, a 20 tűs csatlakozón 2 sorban 10 érintkező helyezkedik el.
5. Az alaplap további területeit kiegészítő tápcsatlakozók látják el árammal, melyek érintkezőinek száma 4-től 8-ig terjedhet. Ezek alakja azonos a fő tápcsatlakozóéval, csak kisebbek. A számítógépen belüli egyéb eszközök tápellátására is alkalmasak.
6. A 6-8 tűs PCIe tápcsatlakozó két sorában három vagy négy érintkező található; egyéb belső összetevők tápellátására szolgál.
7. A régebbi szabványú tápegységek a P8 és P9 nevű csatlakozókkal kapcsolódtak az alaplapokhoz. A P8 és P9 csatlakozó szimmetrikus         kialakítású volt. Így fordítva is be lehetett kötni, ami nagy valószínűséggel károsodást okozott az alaplapban vagy a tápegységben. A telepítéskor a két csatlakozónak úgy kellett állnia, hogy a fekete vezetékek középen, egymás mellett legyenek.

MEGJEGYZÉS: Ha a csatlakozó beillesztése sikertelen, próbáljuk a kezdeti pozícióba állítani, ellenőrizzük, hogy nem deformálódott-e valamelyik érintkező, vagy nem került idegen tárgy a csatlakozó útjában. Gyanakodjunk, ha egy kábel vagy összetevő csatlakoztatása nehézkes. A kábelek, csatlakozók és alkatrészek úgy lettek kialakítva, hogy pontosan illeszkedjenek egymásba. Soha se erőltessük a csatlakozókat vagy alkatrészeket. A nem megfelelően behelyezett csatlakozók károsíthatják magát a csatlakozót és az aljzatot is. Ne kapkodjunk és bizonyosodjunk meg az egyes hardverösszetevők pontos csatlakoztatásáról.

A folytatás bejelentkezés után látható!

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: info@mcomp.hu