Személyi számítógépek

Személyi számítógépek belső összetevői

Alaplapok

Az alaplap a számítógépben található fő nyomtatott áramköri lap, amely tartalmazza a buszokat más néven az elektronikus útvonalakat. Ezeken a buszokon áramlanak az adatok a számítógépet alkotó különböző alkatrészek között. Az ábrán többféle alaplap látható. Angol elnevezése motherboard vagy system board

Az alaplapon található a központi feldolgozó egység (CPU), a véletlen hozzáférésű memória (RAM), a bővítő sínek, a hűtőborda/ventilátor együttesek, a BIOS chip, az alaplapi lapkakészlet (chipset) és az alkatrészeket összekötő vezetékezés. Helyet kapnak még az alaplapon további foglalatok, belső és külső csatlakozók és különféle portok.

Az alaplap-formátum két jellemzője az alaplap mérete és alakja. Továbbá meghatározza a különböző alkatrészek és eszközök fizikai elhelyezését az alaplapon. A formátum szabja meg az egyes összetevők alaplaphoz való csatlakozásának módját is. Számos szabványos alaplap-formátum létezik.

A korai asztali számítógépek az IBM alaplapjából származtatott AT formátumúak voltak. Az AT alaplap körülbelül 30 cm széles volt. Ez az ormótlan méret serkentette a fejlesztőket kisebb formátumok létrehozására. Gyakran nehézséget okozott a hűtőbordák, ventilátorok és bővítőhelyek elhelyezésének összeegyeztetése.

A folytatás bejelentkezés után látható!

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: info@mcomp.hu