Személyi számítógépek

Számítógépházak és tápegységek

Számítógépházak

A számítógépház védelmet nyújt és vázat ad a számítógép belső összetevői számára. Készülhet műanyagból, acélból vagy alumíniumból és sokféle formában kapható.

A házak nemcsak védik és befogadják a belső alkatrészeket, hanem biztosítják megfelelő hűtésüket is. A levegőt hűtőventilátorok mozgatják a számítógépházon belül. Ahogy a levegő elhalad a meleg alkatrészek mellett, felveszi a hőt, azután kiáramlik a számítógépházból. Ez a folyamat védi meg a belső összetevőket a túlhevüléstől. A ház ezenkívül védelmet nyújt a statikus elektromosság okozta károkkal szemben is. Azáltal, hogy a számítógép belső alkatrészei érintkeznek a számítógépházzal, földelve is vannak.

A számítógépek nélkülözhetetlen része a hálózati tápegység, amely átalakítja a fali csatlakozóból érkező váltakozó áramot (AC) egyenárammá (DC). Minden számítógépben található alaplap, amely a legfontosabb áramkör a gépben. A számítógépház méretét és formáját rendszerint az alaplap, a tápegység és egyéb belső komponensek fizikai tulajdonságai határozzák meg.

A ház méretét és alakját formai tényezőnek hívjuk (form factor). Az alapvető formai tényezők az 1. ábrán látható asztali és torony ház. Az asztali ház lehet vékony vagy teljes méretű. Míg a torony ház mini vagy teljes méretű.

Választhatunk nagyobb számítógépházat, ha a jövőben további alkatrészek beépítését tervezzük. Vagy kisebbet, ha kevés hely áll rendelkezésünkre. Összességében a ház legyen masszív, könnyen szerelhető és rendelkezzen elég bővítőhellyel.

A számítógépházakra többféle módon hivatkozhatunk:

1.
Készülékház
2. Ház
3. Torony
4. Doboz
5. Burkolat

Számítógépház választásakor különböző tényezőkre kell tekintettel lenni:

1. Alaplap mérete
2. Külső és belső meghajtóhelyek száma
3. Rendelkezésre álló hely

A folytatás bejelentkezés után látható!

Készítette

Bujdosó Lajos
1157, Budapest

Kapcsolat

Email: info@mcomp.hu